Pepper
NOWOŚĆ
Ciasteczkowy lider!
- Pepper to wysokoplenna odmiana pszenicy ozimej o najlepszych właściwościach jakościowych do produkcji: ciastek, skrobi i piwa pszenicznego.
- Charakteryzuje się maksymalną wydajnością mąki (8 w skali 90) .
- Posiada zrównoważony profil odporności na choroby, szczególnie na rdzę brunatną i fuzariozę kłosów.
- Cenione właściwości agronomiczne takie jak odporność na wyleganie i zimotrwałość.
- Odmiana średniowysoka (ok. 97 cm), o dobrej odporności na wyleganie.
- Jest odmianą o zmniejszonym zapotrzebowaniu na azot, dzięki czemu można zmniejszyć koszty uprawy.
- Wyrównane ziarno o średniej wielkości (MTZ 42 g).
- Jakościowe parametry w klasie K (bardzo niska zawartość białka, wyjątkowa stabilność enzymatyczna, niska kleistość ciasta).
- Zalecana norma wysiewu 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca.140-200kg/ha).
- W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%.
- W przypadku siewu opóźnionego odpowiednio normę wysiewu należy zwiększyć o 10%. ca. 160-180 kg/ha
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | | | |
Termin kłoszenia | średnio późny | Zawartość białka | 1,0 | Niska |
Termin dojrzewania | średni | Zawartość glutenu | 1,0 | Niska |
Długość źdźbła | średnie | Odporność na porastanie | 7,0 | Dobra |
MTZ | średnia | Odporność na wyleganie | 7.5 | Wysoka |
| | Zimotrwałość | 4.0 | Dobra |
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | |
Termin kłoszenia | średnio późny | |
Termin dojrzewania | średni | |
Długość źdźbła | średnie | |
MTZ | średnia | |
Zawartość białka | 1,0 | Niska |
Zawartość glutenu | 1,0 | Niska |
Odporność na porastanie | 7,0 | Dobra |
Odporność na wyleganie | 7.5 | Wysoka |
Zimotrwałość | 4.0 | Dobra |
Odporność na choroby
Skala 9° | | | | | |
Rdza żółta | 7,7 | Dobra | Septorioza plew | 7.2 | Dobra |
Mączniak prawdziwy | 8,2 | Wysoka | Fuzarioza kłosa | 7.8 | Wysoka |
Rdza brunatna | 9,0 | Wysoka | Choroby podstawy źdźbła | 7.4 | Dobra |
Septorioza liści | 6.5 | Średnia | Brunatna plamistość liści | 7.9 | Wysoka |
Odporność na choroby
Skala 9° | | |
| | |
Rdza żółta | 7,7 | Dobra |
Septorioza plew | 7.2 | Dobra |
Mączniak prawdziwy | 8,2 | Wysoka |
Fuzarioza kłosa | 7.8 | Wysoka |
Rdza brunatna | 9,0 | Wysoka |
Choroby podstawy źdźbła | 7.4 | Dobra |
Septorioza liści | 6.5 | Średnia |
Brunatna plamistość liści | 7.9 | Wysoka |