SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Pepper

  • Pepper to wysokoplenna odmiana pszenicy ozimej o najlepszych właściwościach jakościowych do produkcji: ciastek, skrobi i piwa pszenicznego.
  • Charakteryzuje się maksymalną wydajnością mąki (8 w skali 90) .
  • Posiada zrównoważony profil odporności na choroby, szczególnie na rdzę brunatną i fuzariozę kłosów.
  • Cenione właściwości agronomiczne takie jak odporność na wyleganie i zimotrwałość.
  • Odmiana średniowysoka (ok. 97 cm), o dobrej odporności na wyleganie.
  • Jest odmianą o zmniejszonym zapotrzebowaniu na azot, dzięki czemu można zmniejszyć koszty uprawy.
  • Wyrównane ziarno o średniej wielkości (MTZ 42 g).
  • Jakościowe parametry w klasie K (bardzo niska zawartość białka, wyjątkowa stabilność enzymatyczna, niska kleistość ciasta).
  • Zalecana norma wysiewu 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca.140-200kg/ha).
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%.
  • W przypadku siewu opóźnionego odpowiednio normę wysiewu należy zwiększyć o 10%. ca. 160-180 kg/ha

Pepper

NOWOŚĆ

Ciasteczkowy lider!

Mrozoodporność 4,0
Na cele młynarsko-piekarskie
Wysokie plonowanie
  • Pepper to wysokoplenna odmiana pszenicy ozimej o najlepszych właściwościach jakościowych do produkcji: ciastek, skrobi i piwa pszenicznego.
  • Charakteryzuje się maksymalną wydajnością mąki (8 w skali 90) .
  • Posiada zrównoważony profil odporności na choroby, szczególnie na rdzę brunatną i fuzariozę kłosów.
  • Cenione właściwości agronomiczne takie jak odporność na wyleganie i zimotrwałość.
  • Odmiana średniowysoka (ok. 97 cm), o dobrej odporności na wyleganie.
  • Jest odmianą o zmniejszonym zapotrzebowaniu na azot, dzięki czemu można zmniejszyć koszty uprawy.
  • Wyrównane ziarno o średniej wielkości (MTZ 42 g).
  • Jakościowe parametry w klasie K (bardzo niska zawartość białka, wyjątkowa stabilność enzymatyczna, niska kleistość ciasta).
  • Zalecana norma wysiewu 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca.140-200kg/ha).
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%.
  • W przypadku siewu opóźnionego odpowiednio normę wysiewu należy zwiększyć o 10%. ca. 160-180 kg/ha

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśrednio późnyZawartość białka1,0Niska
Termin dojrzewaniaśredniZawartość glutenu1,0Niska
Długość źdźbłaśrednieOdporność na porastanie7,0Dobra
MTZśredniaOdporność na wyleganie7.5Wysoka
Zimotrwałość4.0Dobra

Odporność na choroby

Skala 9°
Rdza żółta7,7DobraSeptorioza plew7.2Dobra
Mączniak prawdziwy8,2WysokaFuzarioza kłosa7.8Wysoka
Rdza brunatna9,0WysokaChoroby podstawy źdźbła7.4Dobra
Septorioza liści6.5ŚredniaBrunatna plamistość liści7.9Wysoka