SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Lexy

  • Lexy to najwyżej plonująca odmiana browarna w Polsce w 2022 roku (105% wzorca na poziomie a1 i 104% wzorca na poziomie a2).
  • Odmiana o doskonałych zdolnościach adaptacyjnych do różnych warunków klimatyczno – glebowych. Doskonale plonuje w wielu krajach europejskich zwłaszcza w obszarach klimatu kontynentalnego. Dobrze znosi wysokie temperatury.
  • W technologii uprawy na cele browarne zaleca się zastosowanie ochrony fungicydowej na poziomie T1 i T2.
  • Rośliny średnio wysokie, tworzące piękny łan.
  • Bardzo wysoka odporność na obłuszczenie ziarna.
  • Ładne ziarno o dobrym wyrównaniu, niskim udziale pośladu i niskiej zawartości białka!
  • Parametry ziarna pozwalają uzyskać tanio słód wysokiej jakości. Posiada szeroką rekomendację przemysłu browarnego
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie wynosi ok. 280-320 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 140-160 kg/ha).

Lexy

NOWOŚĆ

Europejski zasięg jęczmienia browarnego!

Numer 1
Wysokie plonowanie
  • Lexy to najwyżej plonująca odmiana browarna w Polsce w 2022 roku (105% wzorca na poziomie a1 i 104% wzorca na poziomie a2).
  • Odmiana o doskonałych zdolnościach adaptacyjnych do różnych warunków klimatyczno - glebowych. Doskonale plonuje w wielu krajach europejskich zwłaszcza w obszarach klimatu kontynentalnego. Dobrze znosi wysokie temperatury.
  • W technologii uprawy na cele browarne zaleca się zastosowanie ochrony fungicydowej na poziomie T1 i T2.
  • Rośliny średnio wysokie, tworzące piękny łan.
  • Bardzo wysoka odporność na obłuszczenie ziarna.
  • Ładne ziarno o dobrym wyrównaniu, niskim udziale pośladu i niskiej zawartości białka!
  • Parametry ziarna pozwalają uzyskać tanio słód wysokiej jakości. Posiada szeroką rekomendację przemysłu browarnego
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie wynosi ok. 280-320 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 140-160 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśredniOdporność na wyleganie6.9Średnia
Termin dojrzewaniaśredniZawartość białka1.0Niska
Długość źdźbłaśrednieGęstość ziarna7.0Wysoka
MTZwysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy7,3DobraRynchosporioza7,5Dobra
Plamistość siatkowa7.1DobraCiemnobrunatna plamistość6,3Średnia
Rdza jęczmienia6,8Średnia