SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Dańkowskie Amber

  • Odmiana populacyjna żyta ozimego.
  • Bardzo wysoki poziom plonowania na terenie całej  Polski.
  • Rośliny o tradycyjnej długości słomy i o dobrej odporności na wyleganie.
  • Dańkowskie Amber charakteryzuje dobra odporność na choroby.
  • Jest odmianą wczesną, sprawdza się na glebach ubogich w wodę.
  • Ziarno dobrej jakości i o dużej wydajności mąki, co sprawia, że jest przydatne na cele młynarsko-piekarskie. Ponadto charakteryzuje je podwyższona zawartość białka.
  • Odmianę wyróżnia również najwyższa zawartość cukrów (68,3%), co czyni ją także przydatną do produkcji spirytusu.
  • Zalecana norma wysiewu w warunkach optymalnych wynosi 280-320 ziaren kiełkujących na 1 m(ca. 90-110 kg/ha). Przy terminie opóźnionym zaleca się normę wysiewu zwiększyć o 10%. W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, wysiew należy zmniejszyć o 10%.

Dańkowskie Amber

Zdrowe i stoi!

Na cele młynarsko-piekarskie
Wysokie plonowanie
Do produkcji spirytusu
  • Odmiana populacyjna żyta ozimego.
  • Bardzo wysoki poziom plonowania na terenie całej  Polski.
  • Rośliny o tradycyjnej długości słomy i o dobrej odporności na wyleganie.
  • Dańkowskie Amber charakteryzuje dobra odporność na choroby.
  • Jest odmianą wczesną, sprawdza się na glebach ubogich w wodę.
  • Ziarno dobrej jakości i o dużej wydajności mąki, co sprawia, że jest przydatne na cele młynarsko-piekarskie. Ponadto charakteryzuje je podwyższona zawartość białka.
  • Odmianę wyróżnia również najwyższa zawartość cukrów (68,3%), co czyni ją także przydatną do produkcji spirytusu.
  • Zalecana norma wysiewu w warunkach optymalnych wynosi 280-320 ziaren kiełkujących na 1 m(ca. 90-110 kg/ha). Przy terminie opóźnionym zaleca się normę wysiewu zwiększyć o 10%. W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, wysiew należy zmniejszyć o 10%.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyLiczba opadania5.0Dobra
Termin dojrzewaniawczesnyZawartość białka7.0Wysoka
Długość źdźbłatradycyjneOdporność na wyleganie5.8Dobra
MTZśredniaOdporność na porastanie5.0Dobra

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy8.2WysokaChoroby podstawy źdźbła7.4Dobra
Rdza brunatna6.8ŚredniaRynchosporioza7.4Dobra
Septorioza liści6.7ŚredniaRdza źdźbłowa7.6Wysoka