SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Trapero

Nr 1 w plonie białka z jednego hektara!

  • Jest odmianą o tradycyjnej długości słomy i dobrej sztywności.
  • Rekordowy i stabilny plon ziarna na terenie całej Polski.
  • Posiada wysoką zawartość białka o bardzo dobrym składzie aminokwasowym (gwarantuje bardzo dobrą strawność), co sprawia, że jest bardzo dobrym komponentem w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.
  • Dobra zimotrwałość, dająca duże bezpieczeństwo uprawy.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością (pleśń śniegowa, choroby podstawy źdźbła, rdza brunatna, fuzarioza kłosów, rynchosporioza).
  • Dobrze się krzewi.
  • Zalecana norma wysiewu wynosi 320-360 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 140-170 kg/ha). W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy normę wysiewu należy zmniejszyć o 10%. W przypadku opóźnionych siewów normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

Trapero

Rekordowy plon wyśmienitej paszy!

Mrozoodporność 6,0
Wysoka odporność na choroby
Idealny na paszę
Wysokie plonowanie

Nr 1 w plonie białka z jednego hektara!

  • Jest odmianą o tradycyjnej długości słomy i dobrej sztywności.
  • Rekordowy i stabilny plon ziarna na terenie całej Polski.
  • Posiada wysoką zawartość białka o bardzo dobrym składzie aminokwasowym (gwarantuje bardzo dobrą strawność), co sprawia, że jest bardzo dobrym komponentem w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.
  • Dobra zimotrwałość, dająca duże bezpieczeństwo uprawy.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością (pleśń śniegowa, choroby podstawy źdźbła, rdza brunatna, fuzarioza kłosów, rynchosporioza).
  • Dobrze się krzewi.
  • Zalecana norma wysiewu wynosi 320-360 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 140-170 kg/ha). W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy normę wysiewu należy zmniejszyć o 10%. W przypadku opóźnionych siewów normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśrednio wczesnyZawartość białka9.0Wysoka
Termin dojrzewaniaśrednio wczesnyOdporność na porastanie5,0Dobra
Długość źdźbłatradycyjneOdporność na wyleganie7.4Dobra
MTZwysokaZimotrwałość6.0Wysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Pleśń śniegowa8,1WysokaSeptorioza liści7.4Dobra
Mączniak prawdziwy7.6DobraSeptorioza plew7,1Dobra
Rdza brunatna8.2WysokaFuzarioza kłosa7.7Dobra
Rdza żółta8.4WysokaChoroby podstawy źdźbła7.5Dobra
Rynchosporioza8.0Wysoka