SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Dańkowskie Kanter

Nr 1 w odporności na mączniaka prawdziwego!

  • Dańkowskie Kanter to nowa, wczesna odmiana żyta ozimego charakteryzująca się wysokim poziomem plonowania wśród żyt populacyjnych na terenie Polski oraz w wielu państwach europejskich.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych. Szczególnie rekomendowana jest do uprawy na glebach słabych. Dobrze znosi nieuregulowane pH.
  • Zarejestrowana w Polsce oraz w badaniach rejestrowych w wielu państwach europejskich.
  • Dańkowskie Kanter charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na choroby, co wpisuje się w strategię Zielonego Ładu, która zakłada znaczne ograniczenie zużycia ŚOR w UE.
  • Odmiana przydatna również do rolnictwa ekologicznego.
  • Posiada grube ziarno (MTZ ok. 32-34 g) o bardzo dobrych parametrach jakościowych, co sprawia, że jest szczególnie przydatne na cele młynarsko-piekarskie.
  • Swoją bardzo dobrą jakość potwierdza również w innych krajach, zwłaszcza skandynawskich, gdzie panują trudne warunki do uprawy zbóż na cele konsumpcyjne.
  • Nadzwyczajna krzewistość – zalecana niska norma wysiewu nasion.
  • Zalecana norma wysiewu to 260 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 90-100 kg/ha), 2 jednostki siewne.

Dańkowskie Kanter

NOWOŚĆ

Wysoka i stabina plenność!

Na cele młynarsko-piekarskie
Wysoka odporność na choroby
Wysokie plonowanie
Do upraw ekologicznych

Nr 1 w odporności na mączniaka prawdziwego!

  • Dańkowskie Kanter to nowa, wczesna odmiana żyta ozimego charakteryzująca się wysokim poziomem plonowania wśród żyt populacyjnych na terenie Polski oraz w wielu państwach europejskich.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych. Szczególnie rekomendowana jest do uprawy na glebach słabych. Dobrze znosi nieuregulowane pH.
  • Zarejestrowana w Polsce oraz w badaniach rejestrowych w wielu państwach europejskich.
  • Dańkowskie Kanter charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na choroby, co wpisuje się w strategię Zielonego Ładu, która zakłada znaczne ograniczenie zużycia ŚOR w UE.
  • Odmiana przydatna również do rolnictwa ekologicznego.
  • Posiada grube ziarno (MTZ ok. 32-34 g) o bardzo dobrych parametrach jakościowych, co sprawia, że jest szczególnie przydatne na cele młynarsko-piekarskie.
  • Swoją bardzo dobrą jakość potwierdza również w innych krajach, zwłaszcza skandynawskich, gdzie panują trudne warunki do uprawy zbóż na cele konsumpcyjne.
  • Nadzwyczajna krzewistość – zalecana niska norma wysiewu nasion.
  • Zalecana norma wysiewu to 260 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 90-100 kg/ha), 2 jednostki siewne.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśredniLiczba opadania4,0Średnia
Termin dojrzewaniaśredniZawartość białka8,0Wysoka
Długość źdźbłaśrednieOdporność na wyleganie5,7Dobra
MTZwysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy7,9WysokaRynchosporioza7.6Dobra
Rdza brunatna7.4DobraSeptorioza liści6.8Śednia
Rdza źdźbłowa8.3WysokaChoroby podstawy źdźbła7.8Wysoka