SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Bataja

 

 

  • Nr 1 na glebach mozaikowatych!
  • Pszenica ozima hodowli DANKO, charakteryzująca się stabilnym poziomem plonowania oraz niskimi wymaganiami glebowymi.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Uniwersalna w uprawie, na gleby dobre i słabsze. Doskonale sprawdza się na glebach klasy IIIa do IVb.
  • Bataja posiada doskonałe parametry jakościowe ziarna, grupa A/B.
  • Pszenica o bardzo wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania oraz bardzo dobrej odporności na choroby. Posiada szczególnie wysoką odporność na: pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą oraz DTR.
  • Dobrze sprawdza się na gorszych stanowiskach – po kukurydzy.
  • Pszenica Bataja posiada bardzo dobrą zimotrwałość 4,5 w skali 9°.
  • Charakteryzuje się ładnym, grubym ziarnem (MTZ na poziomie około 45-50 gram, na poziomie pszenicy Arkadia).
  • Posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia – zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 160-180 kg/ha).
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%.
  • W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

UWAGA: w przypadku zastosowania preparatów chwastobójczych zawierających chlorotoluron, mogą (w skrajnych przypadkach) wystąpić uszkodzenia roślin.

Bataja

Wysoki plon i rewelacyjna jakość, nawet na słabszych stanowiskach!

Grupa A/B
Mrozoodporność 4,5
Do siewów po kukurydzy
Na cele młynarsko-piekarskie
Wysokie plonowanie

 

 

  • Nr 1 na glebach mozaikowatych!
  • Pszenica ozima hodowli DANKO, charakteryzująca się stabilnym poziomem plonowania oraz niskimi wymaganiami glebowymi.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Uniwersalna w uprawie, na gleby dobre i słabsze. Doskonale sprawdza się na glebach klasy IIIa do IVb.
  • Bataja posiada doskonałe parametry jakościowe ziarna, grupa A/B.
  • Pszenica o bardzo wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania oraz bardzo dobrej odporności na choroby. Posiada szczególnie wysoką odporność na: pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą oraz DTR.
  • Dobrze sprawdza się na gorszych stanowiskach – po kukurydzy.
  • Pszenica Bataja posiada bardzo dobrą zimotrwałość 4,5 w skali 9°.
  • Charakteryzuje się ładnym, grubym ziarnem (MTZ na poziomie około 45-50 gram, na poziomie pszenicy Arkadia).
  • Posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia – zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 160-180 kg/ha).
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%.
  • W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

UWAGA: w przypadku zastosowania preparatów chwastobójczych zawierających chlorotoluron, mogą (w skrajnych przypadkach) wystąpić uszkodzenia roślin.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyZawartość białka4Dobra
Termin dojrzewaniawczesnyIlość glutenu mokrego5Wysoka
Długość źdźbłaśrednieOdporność na porastanie5Wysoka
MTZwysokaOdporność na wyleganie5Wysoka
Zimotrwałość4.5Wysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy5WysokaSeptorioza plew4Dobra
Rdza brunatna4DobraFuzarioza kłosa5Wysoka
Rdza żółta5WysokaChoroby podstawy źdźbła5Wysoka
Septorioza liści4DobraBrunatna plamistość liści4Dobra