SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Bataja

BATAJA – Mistrz plonu 2020 r!

W ZNR Szelejewo odnotowano plon 10,6 t/ha z areału 35 ha!

  • Nowa, zarejestrowana w 2019 roku pszenica ozima hodowli DANKO. W badaniach rejestrowych we Francji, Norwegii i Rosji.
  • Charakteryzuje się wysokim poziomem plonowania oraz niskimi wymaganiami glebowymi.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Uniwersalna w uprawie, na gleby dobre i słabsze. Doskonale sprawdza się na glebach klasy IIIa do IVb.
  • Bataja posiada doskonałe parametry jakościowe ziarna, grupa A.
  • Pszenica o bardzo wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania oraz bardzo dobrej odporności na choroby. Posiada szczególnie wysoką odporność na: pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą oraz DTR.
  • Dobrze sprawdza się na gorszych stanowiskach – po kukurydzy.
  • Pszenica Bataja posiada bardzo dobrą zimotrwałość (4,5 w skali 9 stopniowej).
  • Jest odmianą o średniej długości słomy i dobrej odporności na wyleganie.
  • Charakteryzuje się ładnym, grubym ziarnem (MTZ na poziomie około 45-50 gram, na poziomie pszenicy Arkadia).
  • Posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia -zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 160-180 kg/ha).
  • UWAGA!!!   w przypadku zastosowania preparatów chwastobójczych zawierających chlorotoluron, mogą (w skrajnych przypadkach) wystąpić uszkodzenia roślin.

Bataja

NOWOŚĆ

Wysoki plon i rewelacyjna jakość, nawet na słabszych stanowiskach!

Grupa A/B
Mrozoodporność 4,5
Do siewów po kukurydzy
Na cele młynarsko-piekarskie
Wysokie plonowanie

BATAJA – Mistrz plonu 2020 r!

W ZNR Szelejewo odnotowano plon 10,6 t/ha z areału 35 ha!

  • Nowa, zarejestrowana w 2019 roku pszenica ozima hodowli DANKO. W badaniach rejestrowych we Francji, Norwegii i Rosji.
  • Charakteryzuje się wysokim poziomem plonowania oraz niskimi wymaganiami glebowymi.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Uniwersalna w uprawie, na gleby dobre i słabsze. Doskonale sprawdza się na glebach klasy IIIa do IVb.
  • Bataja posiada doskonałe parametry jakościowe ziarna, grupa A.
  • Pszenica o bardzo wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania oraz bardzo dobrej odporności na choroby. Posiada szczególnie wysoką odporność na: pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą oraz DTR.
  • Dobrze sprawdza się na gorszych stanowiskach – po kukurydzy.
  • Pszenica Bataja posiada bardzo dobrą zimotrwałość (4,5 w skali 9 stopniowej).
  • Jest odmianą o średniej długości słomy i dobrej odporności na wyleganie.
  • Charakteryzuje się ładnym, grubym ziarnem (MTZ na poziomie około 45-50 gram, na poziomie pszenicy Arkadia).
  • Posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia -zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 160-180 kg/ha).
  • UWAGA!!!   w przypadku zastosowania preparatów chwastobójczych zawierających chlorotoluron, mogą (w skrajnych przypadkach) wystąpić uszkodzenia roślin.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyZawartość białka6.0Wysoka
Termin dojrzewaniawczesnyIlość glutenu mokrego5.0Dobra
Długość źdźbłaśrednieOdporność na porastanie5.0Dobra
MTZwysokaOdporność na wyleganie7.4Dobra
Zimotrwałość4.5Wysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy7.9WysokaSeptorioza plew7.3Dobra
Rdza brunatna6.9ŚredniaFuzarioza kłosa7.8Wysoka
Rdza żółta9.0WysokaChoroby podstawy źdźbła7.7Dobra
Septorioza liści6.3NiskaDTR7.8Wysoka