Comandor
Z tego ziarna będzie dobry chleb!
- Doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości i lepszych.
- Posiada ziarno o bardzo dobrym wyrównaniu, wysokiej gęstości, nadzwyczajnej szklistości oraz rewelacyjnych parametrach jakościowych, na pograniczu grupy E/A. Charakteryzuje się rekordowo wysoką liczbą opadania i zawartością glutenu (na poziomie grupy E) oraz wysoką zawartością białka (grupa A).
- Pszenica o dobrej odpornością na choroby, szczególnie na rdzę żółtą i brunatną oraz fuzariozę kłosów. Nie ma konieczności stosowania intensywnej technologii ochrony fungicydowej, co wpływa na optymalizację kosztów uprawy.
- Bardzo dobra zimotrwałość – 4,5 w skali 90.
- Posiada podwyższoną tolerancję na zakwaszenie gleby, co sprawia, że może być uprawiana na glebach o nieuregulowanym pH.
- Jest odmianą o średniej wysokości i dobrej sztywności. W warunkach intensywnej technologii uprawy wymaga skracania lub usztywnianie źdźbła.
- Comandor charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na porastanie ziarna w kłosie.
- Z uwagi na dobrą odporność na choroby podstawy źdźbła przydatna do uprawy w monokulturze zbożowej i w siewach po kukurydzy.
- Wykazuje bardzo dobrą krzewistość.
- Przydatna do opóźnionych siewów.
- Norma wysiewu w optymalnym terminie siewu, to 320-360 kiełkujących ziaren na m2, tj.: ca. 160-180 kg/ha.
- W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę wysiewu należy zmniejszyć o 10%.
- W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.
- UWAGA!!! w przypadku zastosowania preparatów chwastobójczych zawierających chlorotoluron, mogą (w skrajnych przypadkach) wystąpić uszkodzenia roślin.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | | | |
Termin kłoszenia | średni | Zawartość białka | 5.0 | Wysoka |
Termin dojrzewania | średni | Ilość glutenu mokrego | 7.0 | Wysoka |
Długość źdźbła | średnie | Odporność na porastanie | 5.0 | Dobra |
MTZ | średnia | Odporność na wyleganie | 7.4 | Dobra |
| | Zimotrwałość | 4.5 | Wysoka |
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | |
Termin kłoszenia | średni | |
Termin dojrzewania | średni | |
Długość źdźbła | średnie | |
MTZ | średnia | |
Zawartość białka | 5.0 | Wysoka |
Ilość glutenu mokrego | 7.0 | Wysoka |
Odporność na porastanie | 5.0 | Dobra |
Odporność na wyleganie | 7.4 | Dobra |
Zimotrwałość | 4.5 | Wysoka |
Odporność na choroby
Skala 9° | | | | | |
Mączniak prawdziwy | 7.8 | Wysoka | Septorioza plew | 7.9 | Wysoka |
Rdza brunatna | 7.9 | Wysoka | Fuzarioza kłosa | 7.8 | Wysoka |
Rdza żółta | 8.9 | Wysoka | Choroby podstawy źdźbła | 7.7 | Dobra |
Septorioza liści | 6.8 | Średnia | Brunatna plamistość liści | 7.6 | Dobra |
Odporność na choroby
Skala 9° | | |
| | |
Mączniak prawdziwy | 7.8 | Wysoka |
Septorioza plew | 7.9 | Wysoka |
Rdza brunatna | 7.9 | Wysoka |
Fuzarioza kłosa | 7.8 | Wysoka |
Rdza żółta | 8.9 | Wysoka |
Choroby podstawy źdźbła | 7.7 | Dobra |
Septorioza liści | 6.8 | Średnia |
Brunatna plamistość liści | 7.6 | Dobra |