SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Wirtas

Nr 1 w orkiszu bezostnym!

  • Pierwsza w Europie odmiana jara, bezostna.
  • Wysoki plon – od 3 do 5,5 t/ha.
  • Niższe nakłady na uprawę w porównaniu z formą ozimą pszenicy orkiszowej.
  • Niewielkie wymagania azotowe.
  • Bardzo dobra zdrowotność.
  • Wysoka zawartość białka (średnio 14-17%) o wysokiej strawności (pow. 80%).
  • Wyśmienite parametry technologiczne ziarna : gęstość 76-78 kg/hl; liczba opadania 380 s; gluten 35-40%; sedymentacja około 68.
  • Bardzo niska kumulacja metali ciężkich i pestycydów.
  • Obniża poziom cholesterolu i cukru dzięki fitosterolom, antyoksydantom i kwasom nienasyconym.
  • Znacznie wyższa niż w formach ozimych aktywność witamin AED.
  • Dłuższa świeżość pieczywa i smakowity zapach.
  • Zalecana gęstość wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 380-420 kiełkujących ziaren na m², (ca. 140-160 kg/ha). Przy siewie opóźnionym i na stanowiskach mniej zasobnych ilość wysiewu zwiększyć o 10%.

Wirtas

Zdrowie na polu = zdrowie na stole!

Na cele młynarsko-piekarskie
Wysoka odporność na choroby

Nr 1 w orkiszu bezostnym!

  • Pierwsza w Europie odmiana jara, bezostna.
  • Wysoki plon – od 3 do 5,5 t/ha.
  • Niższe nakłady na uprawę w porównaniu z formą ozimą pszenicy orkiszowej.
  • Niewielkie wymagania azotowe.
  • Bardzo dobra zdrowotność.
  • Wysoka zawartość białka (średnio 14-17%) o wysokiej strawności (pow. 80%).
  • Wyśmienite parametry technologiczne ziarna : gęstość 76-78 kg/hl; liczba opadania 380 s; gluten 35-40%; sedymentacja około 68.
  • Bardzo niska kumulacja metali ciężkich i pestycydów.
  • Obniża poziom cholesterolu i cukru dzięki fitosterolom, antyoksydantom i kwasom nienasyconym.
  • Znacznie wyższa niż w formach ozimych aktywność witamin AED.
  • Dłuższa świeżość pieczywa i smakowity zapach.
  • Zalecana gęstość wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 380-420 kiełkujących ziaren na m², (ca. 140-160 kg/ha). Przy siewie opóźnionym i na stanowiskach mniej zasobnych ilość wysiewu zwiększyć o 10%.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśredniOdporność na wyleganie5Wysoka
Termin dojrzewaniaśredniOdporność na porastanie4Dobra
Długość źdźbłaśrednieZawartość białka4Dobra
MTZśredniaIlość glutenu mokrego4Dobra
Gęstość ziarna4Dobra

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy5WysokaSeptorioza plew5Wysoka
Rdza brunatna4DobraFuzarioza kłosa5Wysoka
Choroby podstawy źdźbła5WysokaChoroby podstawy źdźbła5Wysoka
Septorioza liści4Dobra