Konstancja to najnowsza pszenica jara firmy DANKO charakteryzująca się rewelacyjnymi parametrami jakościowymi ziarna i zdrowotnością.
Wszystkie parametry jakościowe (poza pracą odkształceniową) posiada w grupie (elitarnej) E.
Odmiana charakteryzuje się wysokim, stabilnym poziomem plonowania, zwłaszcza w Polsce środkowej i południowej.
Jest pszenicą wczesną, o nadzwyczajnej odporności za zakwaszenie gleby. Doskonale się sprawdza na słabszych glebach o nieuregulowanym pH.
Konstancja ma wyższe źdźbło, co w latach suchych i w przypadku uprawy na słabszych glebach jest cechą szczególnie korzystną. Lepiej radzi sobie z niedoborami wody.
Odmiana posiada bardzo dobry profil zdrowotnościowy.
Konstancja jest uniwersalna w uprawie – nadaje się do siewów wiosennych i przewódkowych, a także ze względu na wczesność i niższe wymagania także do mieszanek zbożowych.
Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 360-420 ziaren kiełkujących na 1 m2. (ca. 160-195 kg/ha).
Konstancja to najnowsza pszenica jara firmy DANKO charakteryzująca się rewelacyjnymi parametrami jakościowymi ziarna i zdrowotnością.
Wszystkie parametry jakościowe (poza pracą odkształceniową) posiada w grupie (elitarnej) E.
Odmiana charakteryzuje się wysokim, stabilnym poziomem plonowania, zwłaszcza w Polsce środkowej i południowej.
Jest pszenicą wczesną, o nadzwyczajnej odporności za zakwaszenie gleby. Doskonale się sprawdza na słabszych glebach o nieuregulowanym pH.
Konstancja ma wyższe źdźbło, co w latach suchych i w przypadku uprawy na słabszych glebach jest cechą szczególnie korzystną. Lepiej radzi sobie z niedoborami wody.
Odmiana posiada bardzo dobry profil zdrowotnościowy.
Konstancja jest uniwersalna w uprawie – nadaje się do siewów wiosennych i przewódkowych, a także ze względu na wczesność i niższe wymagania także do mieszanek zbożowych.
Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 360-420 ziaren kiełkujących na 1 m2. (ca. 160-195 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | ||||
Termin kłoszenia | wczesny | Zawartość białka | 8 | Bardzo wysoka |
Termin dojrzewania | wczesny | Zawartość glutenu | 7 | Bardzo wysoka |
Długość źdźbła | wysokie | Gęstość ziarna | 6 | Bardzo wysoka |
MTZ | średnia | Odporność na wyleganie | 4 | Dobra |
Odporność na porastanie | 5 | Wysoka |
Odporność na choroby
Skala 9° | |||||
Mączniak prawdziwy | 6 | Bardzo wysoka | Septorioza plew | 5 | Wysoka |
Rdza brunatna | 5 | Wysoka | Fuzarioza kłosów | 5 | Wysoka |
Rdza żółta | 5 | Wysoka | Choroby podstawy źdźbła | 5 | Wysoka |
Brunatna plamistość liści | 5 | Wysoka | |||
Septorioza liści | 5 | Wysoka |