SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Itaka

  • Itaka to nowa pszenica jara o bardzo wysokim poziomie plonowania. W 2021 roku była w czołówce plonowania w Polsce.
  • Posiada doskonałe zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatycznych i glebowych. Bardzo wysoko plonuje w wielu państwach europejskich.
  • Komercjalizowana w Polsce i Włoszech, w badaniach w Niemczech, Rosji, Austrii, Kazachstanie.
  • Pszenica Itaka posiada bardzo dobry profil zdrowotnościowy.  Charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na wszystkie badane jednostki chorobowe.
  • Wpisuje się w strategię Zielonego Ładu. Przydatna do uprawy przy zredukowanej ilości stosowanych fungicydów.
  • Jest to odmiana bardzo wczesna o dobrej odporności za zakwaszenie gleby. Doskonale się sprawdza na słabszych glebach i w latach suchych.
  • Z uwagi na dużą wczesność może być stosowana w mieszankach zbożowych.
  • Pszenica Itaka jest odmianą średniej wysokości, w typie pszenicy Mandaryna, o dobrej odporności na wyleganie.
  • W warunkach dużego uwilgotnienia i intensywnej technologii uprawy wymaga skracania źdźbła.
  • Ziarno charakteryzuje się bardzo wysoką jakością, jest idealna na cele młynarsko-piekarskie.
  • Posiada wysoką zawartość białka o bardzo dobrej jakości – wysoka sedymentacja.
  • Odmiana przewódkowa.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 380-450 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 180-200 kg/ha)

Itaka

NOWOŚĆ

Podróż do sukcesu!

Grupa E/A
Na cele młynarsko-piekarskie
Wysoka odporność na choroby
  • Itaka to nowa pszenica jara o bardzo wysokim poziomie plonowania. W 2021 roku była w czołówce plonowania w Polsce.
  • Posiada doskonałe zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatycznych i glebowych. Bardzo wysoko plonuje w wielu państwach europejskich.
  • Komercjalizowana w Polsce i Włoszech, w badaniach w Niemczech, Rosji, Austrii, Kazachstanie.
  • Pszenica Itaka posiada bardzo dobry profil zdrowotnościowy.  Charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na wszystkie badane jednostki chorobowe.
  • Wpisuje się w strategię Zielonego Ładu. Przydatna do uprawy przy zredukowanej ilości stosowanych fungicydów.
  • Jest to odmiana bardzo wczesna o dobrej odporności za zakwaszenie gleby. Doskonale się sprawdza na słabszych glebach i w latach suchych.
  • Z uwagi na dużą wczesność może być stosowana w mieszankach zbożowych.
  • Pszenica Itaka jest odmianą średniej wysokości, w typie pszenicy Mandaryna, o dobrej odporności na wyleganie.
  • W warunkach dużego uwilgotnienia i intensywnej technologii uprawy wymaga skracania źdźbła.
  • Ziarno charakteryzuje się bardzo wysoką jakością, jest idealna na cele młynarsko-piekarskie.
  • Posiada wysoką zawartość białka o bardzo dobrej jakości – wysoka sedymentacja.
  • Odmiana przewódkowa.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 380-450 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 180-200 kg/ha)

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyZawartość białka7.0Wysoka
Termin dojrzewaniawczesnyZawartość glutenu5.0Dobra
Długość źdźbłaśrednieGęstość ziarna6.0Dobra
MTZśredniaOdporność na wyleganie7,3Wysoka
Odporność na porastanie5.0Dobra

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy8.3WysokaFuzarioza kłosa7.1Dobra
Rdza brunatna7.7DobraChoroby podstawy źdźbła7.8Wysoka
Septorioza liści6.9ŚredniaBrunatna plamistość liści7.3Dobra
Septorioza plew7.4DobraRdza żółta8.5Wysoka