SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Mandaryna

  • Wysokojakościowa (grupa E/ A) odmiana pszenicy jarej hodowli DANKO.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą plennością na terenie całego kraju. W czołówce plonowania od chwili zarejestrowania, 106% wzorca w 2020 roku.
  • Wykazuje bardzo dobrą zdrowotność, szczególnie na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i żółtą.
  • Odmiana wczesna, o średniej wysokości i bardzo dobrej odporności na wyleganie.
  • Ziarno o średniej MTZ, z małą ilością pośladu i o najwyższej gęstości w stanie zsypnym.
  • Wyróżnia się bardzo dobrą wartością technologiczną ziarna, dającą możliwość uzyskania najwyższej objętości pieczywa.
  • Korzystnie reaguje na nawożenie siarką i wapniem.
  • Sprawdza się również na stanowiskach po zbożach i kukurydzy.
  • Odmiana przewódkowa.
  • Zalecana norma wysiewu, przy wczesnym terminie siewu wynosi 380-450 kiełkujących ziaren na 1 m(ca. 160-190 kg/ha).

Mandaryna

Toleruje wadliwy płodozmian!

Grupa E/A
Na cele młynarsko-piekarskie
Wysoka odporność na choroby
Wysokie plonowanie
  • Wysokojakościowa (grupa E/ A) odmiana pszenicy jarej hodowli DANKO.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą plennością na terenie całego kraju. W czołówce plonowania od chwili zarejestrowania, 106% wzorca w 2020 roku.
  • Wykazuje bardzo dobrą zdrowotność, szczególnie na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i żółtą.
  • Odmiana wczesna, o średniej wysokości i bardzo dobrej odporności na wyleganie.
  • Ziarno o średniej MTZ, z małą ilością pośladu i o najwyższej gęstości w stanie zsypnym.
  • Wyróżnia się bardzo dobrą wartością technologiczną ziarna, dającą możliwość uzyskania najwyższej objętości pieczywa.
  • Korzystnie reaguje na nawożenie siarką i wapniem.
  • Sprawdza się również na stanowiskach po zbożach i kukurydzy.
  • Odmiana przewódkowa.
  • Zalecana norma wysiewu, przy wczesnym terminie siewu wynosi 380-450 kiełkujących ziaren na 1 m(ca. 160-190 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyZawartość białka5.0Średnie
Termin dojrzewaniawczesnyZawartość glutenu7.0Wysoka
Długość źdźbłaśrednieGęstość ziarna7,0Wysoka
MTZśredniaOdporność na wyleganie7.6Dobra
Odporność na porastanie5.0Średnia

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy7,8WysokaChoroby podstawy źdźbła7.7Dobra
Rdza brunatna7.8WysokaFuzarioza kłosa7.5Dobra
Septorioza liści6,9ŚredniaChoroby podstawy źdźbła7.7Dobra
Septorioza plew7.5DobraRdza żółta8.2Wysoka