SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Tur F1

  • Nr 1 na słabe gleby!
  • Mieszaniec trójliniowy o nadzwyczajnej i stabilnej plenności na terenie całego kraju.
  • Jedyne żyto hybrydowe na bardzo słabe gleby, toleruje niskie pH.
  • Ziarno grube o dobrym wyrównaniu i niskim udziale pośladu.
  • Nadzwyczajna jakość ziarna – przydatny na cele młynarsko-piekarskie (nie ma problemu z tzw. “martwym ciastem” w piekarnictwie.
  • Dobra odporność na choroby podstawy źdźbła. Sprawdzony w uprawie w monokulturze.
  • Niska podatność na sporysz.
  • Mieszaniec o dobrej odporności na wyleganie.
  • Jest bardzo dobrym przedplonem pod rzepak i buraki cukrowe.
  • Bardzo dobra zdolność krzewienia. Zalecana norma wysiewu to 2 jednostki siewne: 180-210 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 65-75 kg/ha). Przy terminie opóźnionym zaleca się zwiększyć normę wysiewu o 10%, tj. do 2,2 j.s/ha. W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, wysiew należy zmniejszyć o 10%, tj. do 1,8 j.s/ha.

Odmiana wyhodowana we współpracy z HR Smolice sp. z o.o. Grupa IHAR

Tur F1

Plony, zdrowie i postura to zalety żyta TURa!

Na cele młynarsko-piekarskie
Złoty medal
Numer 1
Wysokie plonowanie
Żyto hybrydowe
  • Nr 1 na słabe gleby!
  • Mieszaniec trójliniowy o nadzwyczajnej i stabilnej plenności na terenie całego kraju.
  • Jedyne żyto hybrydowe na bardzo słabe gleby, toleruje niskie pH.
  • Ziarno grube o dobrym wyrównaniu i niskim udziale pośladu.
  • Nadzwyczajna jakość ziarna – przydatny na cele młynarsko-piekarskie (nie ma problemu z tzw. "martwym ciastem" w piekarnictwie.
  • Dobra odporność na choroby podstawy źdźbła. Sprawdzony w uprawie w monokulturze.
  • Niska podatność na sporysz.
  • Mieszaniec o dobrej odporności na wyleganie.
  • Jest bardzo dobrym przedplonem pod rzepak i buraki cukrowe.
  • Bardzo dobra zdolność krzewienia. Zalecana norma wysiewu to 2 jednostki siewne: 180-210 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 65-75 kg/ha). Przy terminie opóźnionym zaleca się zwiększyć normę wysiewu o 10%, tj. do 2,2 j.s/ha. W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, wysiew należy zmniejszyć o 10%, tj. do 1,8 j.s/ha.

Odmiana wyhodowana we współpracy z HR Smolice sp. z o.o. Grupa IHAR

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyLiczba opadania4.0Średnia
Termin dojrzewaniawczesnyZawartość białka3.0Średnia
Długość źdźbłatradycyjneOdporność na wyleganie5.9Dobra
MTZwysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy8.0WysokaRynchosporioza7.6Dobra
Rdza brunatna6.4ŚredniaSeptorioza liści7.2Dobra
Rdza źdźbłowa7.2DobraChoroby podstawy źdźbła7.8Wysoka