Focus
Rewolucja w browarach!
- Focus to nowa odmiana jęczmienia browarnego, wysoko i stabilnie plonująca w Polsce (103%) oraz wielu państwach europejskich, od Francji po Rosję.
- Przydatna również do uprawy na glebach średniej jakości.
- Jęczmień Focus charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na: ramularię (choroba odporna na większość fungicydów), rdzę jęczmienia, mączniaka prawdziwego oraz rynchosporiozę.
- Rośliny średnio krótkie, o dobrej sztywności i wysokiej tolerancji na nicienie.
- Focus wyróżnia się wysoką MTZ ziarna o cienkiej łusce.
- Posiada „ciężkie” ziarno – bardzo wysoka masa hektolitra, co obniża koszty przechowywania i transportu ziarna.
- Niespotykana jakość ziarna: bezproblemowa obróbka w słodowni i browarze, najkrótszy czas filtrowania i najniższa zawartość beta-glukanów (95 mg/l), bardzo wysoka klarowność, wysoki poziom ekstraktu.
- Odmiana zaakceptowana przez firmę Heineken – „zielona lista”.
- Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie wynosi ok. 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 140-180 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | | | |
Termin kłoszenia | średnio wczesny | Odporność na wyleganie | 4 | Dobra |
Termin dojrzewania | średnio wczesny | Zawartość białka | 1 | Niska |
Długość źdźbła | średnio krótkie | Gęstość ziarna | 5 | Wysoka |
MTZ | wysoka | | | |
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | |
Termin kłoszenia | średnio wczesny | |
Termin dojrzewania | średnio wczesny | |
Długość źdźbła | średnio krótkie | |
MTZ | wysoka | |
Odporność na wyleganie | 4 | Dobra |
Zawartość białka | 1 | Niska |
Gęstość ziarna | 5 | Wysoka |
Odporność na choroby
Skala 9° | | | | | |
Mączniak prawdziwy | 5 | Wysoka | Rynchosporioza | 5 | Wysoka |
Plamistość siatkowa | 4 | Dobra | Ciemnobrunatna plamistość | 4 | Dobra |
Rdza jęczmienia | 4 | Dobra | | | |
Odporność na choroby
Skala 9° | | |
| | |
Mączniak prawdziwy | 5 | Wysoka |
Rynchosporioza | 5 | Wysoka |
Plamistość siatkowa | 4 | Dobra |
Ciemnobrunatna plamistość | 4 | Dobra |
Rdza jęczmienia | 4 | Dobra |
| | |