SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Focus

  • Focus to nowa odmiana jęczmienia browarnego, wysoko i stabilnie plonująca w Polsce (103%) oraz wielu państwach europejskich, od Francji po Rosję.
  • Przydatna również do uprawy na glebach średniej jakości.
  • Jęczmień Focus charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na: ramularię (choroba odporna na większość fungicydów), rdzę jęczmienia, mączniaka prawdziwego oraz rynchosporiozę.
  • Rośliny średnio krótkie, o dobrej sztywności i wysokiej tolerancji na nicienie.
  • Focus wyróżnia się wysoką MTZ ziarna o cienkiej łusce.
  • Posiada „ciężkie” ziarno – bardzo wysoka masa hektolitra, co obniża koszty przechowywania i transportu ziarna.
  • Niespotykana jakość ziarna: bezproblemowa obróbka w słodowni i browarze, najkrótszy czas filtrowania i najniższa zawartość beta-glukanów (95 mg/l), bardzo wysoka klarowność, wysoki poziom ekstraktu.
  • Odmiana zaakceptowana przez firmę Heineken – „zielona lista”.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie wynosi ok. 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m(ca. 140-180 kg/ha).

Focus

NOWOŚĆ

Rewolucja w browarach!

  • Focus to nowa odmiana jęczmienia browarnego, wysoko i stabilnie plonująca w Polsce (103%) oraz wielu państwach europejskich, od Francji po Rosję.
  • Przydatna również do uprawy na glebach średniej jakości.
  • Jęczmień Focus charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na: ramularię (choroba odporna na większość fungicydów), rdzę jęczmienia, mączniaka prawdziwego oraz rynchosporiozę.
  • Rośliny średnio krótkie, o dobrej sztywności i wysokiej tolerancji na nicienie.
  • Focus wyróżnia się wysoką MTZ ziarna o cienkiej łusce.
  • Posiada „ciężkie” ziarno – bardzo wysoka masa hektolitra, co obniża koszty przechowywania i transportu ziarna.
  • Niespotykana jakość ziarna: bezproblemowa obróbka w słodowni i browarze, najkrótszy czas filtrowania i najniższa zawartość beta-glukanów (95 mg/l), bardzo wysoka klarowność, wysoki poziom ekstraktu.
  • Odmiana zaakceptowana przez firmę Heineken – „zielona lista”.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie wynosi ok. 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m(ca. 140-180 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśrednio wczesnyOdporność na wyleganie6.1Dobra
Termin dojrzewaniaśrednio wczesnyZawartość białka1.0Niska
Długość źdźbłaśrednio krótkieGęstość ziarna8.0Wysoka
MTZwysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy8.5WysokaRynchosporioza8.3Wysoka
Plamistość siatkowa7.3DobraCiemnobrunatna plamistość7.3Dobra
Rdza jęczmienia7.6Dobra