SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Panaso

  • Pasano to najnowsze, zarejestrowane w 2021 r. pszenżyto ozime charakteryzujące się rekordowo wysokim poziomem plonowania na terenie Polski oraz Niemiec.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Najlepiej sprawdza się na glebach średniej jakości i lepszych – klasa IIIa do IVb.
  • Jest to  odmiana średnio późna o bardzo dobrej odporności na choroby.
  • Posiada ponadprzeciętną odporność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego,  rdzę żółtą i brunatną, pleśń śniegową, rynchosporiozę oraz fuzariozę kłosa.
  • Pszenżyto Panaso posiada bardzo dobrą zimotrwałość.
  • Ponadto jest odmianą o skróconym źdźble i dobrej odporności na wyleganie.
  • Jednak w przypadku intensywnej technologii uprawy zalecamy zastosowanie regulatora wzrostu.
  • Posiada dobrą odporności na porastanie ziarna w kłosie.
  • Charakteryzuje się pięknym, grubym ziarnem (MTZ ok. 44 gram) o bardzo dobrym wyrównaniu i gęstości.
  • Posiada również wysoką zawartość białka – ok. 11-11,5%
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi ok 270- 310 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 130-150 kg/ha).

Panaso

NOWOŚĆ

Plenne, zdrowe, zimotrwałe!

Mrozoodporność 5,0
Wysoka odporność na choroby
Idealny na paszę
Wysokie plonowanie
  • Pasano to najnowsze, zarejestrowane w 2021 r. pszenżyto ozime charakteryzujące się rekordowo wysokim poziomem plonowania na terenie Polski oraz Niemiec.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Najlepiej sprawdza się na glebach średniej jakości i lepszych – klasa IIIa do IVb.
  • Jest to  odmiana średnio późna o bardzo dobrej odporności na choroby.
  • Posiada ponadprzeciętną odporność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego,  rdzę żółtą i brunatną, pleśń śniegową, rynchosporiozę oraz fuzariozę kłosa.
  • Pszenżyto Panaso posiada bardzo dobrą zimotrwałość.
  • Ponadto jest odmianą o skróconym źdźble i dobrej odporności na wyleganie.
  • Jednak w przypadku intensywnej technologii uprawy zalecamy zastosowanie regulatora wzrostu.
  • Posiada dobrą odporności na porastanie ziarna w kłosie.
  • Charakteryzuje się pięknym, grubym ziarnem (MTZ ok. 44 gram) o bardzo dobrym wyrównaniu i gęstości.
  • Posiada również wysoką zawartość białka – ok. 11-11,5%
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi ok 270- 310 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 130-150 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśrednio późnyZawartość białka5.0Dobra
Termin dojrzewaniaśrednio późnyOdporność na wyleganie7.9Wysoka
Długość źdźbłaśrednio krótkieZimotrwałość5.0Wysoka
MTZwysokaOdporność na porastanie4.3Dobra

Odporność na choroby

Skala 9°
Pleśń śniegowa7.8WysokaSeptorioza liści7.4Dobra
Mączniak prawdziwy8.3WysokaSeptorioza plew7.4Dobra
Rdza brunatna8.4WysokaFuzarioza kłosa8.5Wysoka
Rdza żółtab.dChoroby podstawy źdźbła8.7Wysoka
Rynchosporioza8.2Wysoka