SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Reduta

  • Nowa pszenica ozima hodowli DANKO o wysokiej plenności. Szczególnie wysoko plonuje w Polsce północnej oraz zachodniej.
  • Z uwagi na dużą tolerancję na zakwaszenie gleby doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości i w gorszej kulturze. Zalecana do uprawy na glebach klasy od IIIb do IVb.
  • Zarejestrowana w Polsce oraz w badaniach w wielu państwach europejskich.
  • Reduta posiada rewelacyjne parametry jakościowe ziarna, na pograniczu grupy E/A oraz  doskonałe parametry wypiekowe mąki.
  • Pszenica o bardzo dobrej odpornością na choroby, szczególnie wysoką odporność posiada na: pleśń śniegową, DTR, rdzę żółtą, choroby podstawy źdźbła oraz fuzariozę kłosów.
  • Dobrze sprawdza  się w monokulturze zbożowej i w siewach po kukurydzy.
  • Jest odmianą o średniej wysokości i o bardzo dobrej odporności na wyleganie.
  • Charakteryzuje się średnią wczesnością, w typie pszenicy Comandor i Hondia.
  • Posiada bardzo dobrą zimotrwałość (4,5).
  • Ziarno średniej grubości (MTZ ok. 44-48 g), o dobrym wyrównaniu, bardzo wysokiej gęstości oraz niskim udziale pośladu.
  • Wykazuje bardzo dobrą zdolność krzewienia – zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 350-390 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 170-190 kg/ha).

Reduta

NOWOŚĆ

Jakość to podstawa!

Grupa E/A
Mrozoodporność 4,5
Do siewów po kukurydzy
Na cele młynarsko-piekarskie
Wysokie plonowanie
  • Nowa pszenica ozima hodowli DANKO o wysokiej plenności. Szczególnie wysoko plonuje w Polsce północnej oraz zachodniej.
  • Z uwagi na dużą tolerancję na zakwaszenie gleby doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości i w gorszej kulturze. Zalecana do uprawy na glebach klasy od IIIb do IVb.
  • Zarejestrowana w Polsce oraz w badaniach w wielu państwach europejskich.
  • Reduta posiada rewelacyjne parametry jakościowe ziarna, na pograniczu grupy E/A oraz  doskonałe parametry wypiekowe mąki.
  • Pszenica o bardzo dobrej odpornością na choroby, szczególnie wysoką odporność posiada na: pleśń śniegową, DTR, rdzę żółtą, choroby podstawy źdźbła oraz fuzariozę kłosów.
  • Dobrze sprawdza  się w monokulturze zbożowej i w siewach po kukurydzy.
  • Jest odmianą o średniej wysokości i o bardzo dobrej odporności na wyleganie.
  • Charakteryzuje się średnią wczesnością, w typie pszenicy Comandor i Hondia.
  • Posiada bardzo dobrą zimotrwałość (4,5).
  • Ziarno średniej grubości (MTZ ok. 44-48 g), o dobrym wyrównaniu, bardzo wysokiej gęstości oraz niskim udziale pośladu.
  • Wykazuje bardzo dobrą zdolność krzewienia – zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 350-390 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 170-190 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśredniZawartość białka5.0Wysoka
Termin dojrzewaniaśredniIlość glutenu mokrego5.0Wysoka
Długość źdźbłaśredniaOdporność na porastanie5.0Dobra
MTZśredniaOdporność na wyleganie7.9Wysoka
Zimotrwałość4.5Wysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy7.3DobraSeptorioza plew7.4Dobra
Rdza brunatna6.8ŚredniaFuzarioza kłosa8.1Wysoka
Rdza żółta8.5WysokaChoroby podstawy źdźbła8.2Wysoka
Septorioza liści6.9ŚredniaBrunatna plamistość liści7.5Dobra