SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Ostroga

Nr 1 wśród pszenic ościstych!

  • Odmiana oścista, jakościowa, grupa A.
  • Najwyższa plenność spośród wszystkich zarejestrowanych w Polsce odmian ościstych.
  • Wyróżnia się bardzo dobrymi parametrami jakościowymi ziarna.
  • Ostroga wykazuje bardzo dobrą mrozoodporność. Najbardziej zimotrwała ostka w Polsce.
  • Odmiana średniej wysokości, najkrótsza spośród odmian ościstych.
  • Posiada najlepszą spośród odmian ościstych odporność na wyleganie. Niemniej jednak w warunkach intensywnej technologii uprawy wymaga skracania źdźbła.
  • Ostroga wykazuje bardzo dobrą odporność na porastanie ziarna w kłosie (najlepszą spośród form ościstych).
  • Dużym atutem pszenicy Ostroga jest bardzo dobra odporność na choroby grzybowe.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu wynosi 380-400 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 180-200 kg/ha).
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy normę należy zmniejszyć o 10%.
  • W przypadku opóźnionego siewu normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

Ostroga

Jakość, zimotrwałość, plon!

Grupa A
Mrozoodporność 6,0
Wysokie plonowanie
Pszenica oścista

Nr 1 wśród pszenic ościstych!

  • Odmiana oścista, jakościowa, grupa A.
  • Najwyższa plenność spośród wszystkich zarejestrowanych w Polsce odmian ościstych.
  • Wyróżnia się bardzo dobrymi parametrami jakościowymi ziarna.
  • Ostroga wykazuje bardzo dobrą mrozoodporność. Najbardziej zimotrwała ostka w Polsce.
  • Odmiana średniej wysokości, najkrótsza spośród odmian ościstych.
  • Posiada najlepszą spośród odmian ościstych odporność na wyleganie. Niemniej jednak w warunkach intensywnej technologii uprawy wymaga skracania źdźbła.
  • Ostroga wykazuje bardzo dobrą odporność na porastanie ziarna w kłosie (najlepszą spośród form ościstych).
  • Dużym atutem pszenicy Ostroga jest bardzo dobra odporność na choroby grzybowe.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu wynosi 380-400 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 180-200 kg/ha).
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy normę należy zmniejszyć o 10%.
  • W przypadku opóźnionego siewu normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniapóźnyZawartość białka6.0Wysoka
Termin dojrzewaniapóźnyZawartość glutenu6.0Wysoka
Długość źdźbłaśrednieOdporność na wyleganie6,7Dobra
MTZwysokaOdporność na porastanie6.0Wysoka
Zimotrwałość6.0Wysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy7.1DobraSeptorioza plew7.6Dobra
Rdza brunatna8,0WysokaFuzarioza kłosa8,0Wysoka
Rdza żółta6,9DobraChoroby podstawy źdźbła7,5Dobra
Septorioza liści6,9DobraBrunatna plamistość liści7.9Wysoka