SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Etolia

  • Etolia to najnowsza pszenica jara o bardzo wysokim poziomie plonowania zwłaszcza w rejonie centralnej i południowej Polski.
  • Nr 1 w odporności na wyleganie.
  • Odmiana o średnich wymaganiach glebowych i dobrej tolerancji na zakwaszenie gleby. Posiada doskonałe zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatycznych i glebowych.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością, szczególnie wysoką odporność posiada na rdzę żółtą i brunatną, mączniaka prawdziwego, DTR, choroby podstawy źdźbła.
  • Wpisuje się w strategię Zielonego Ładu. Przydatna do uprawy przy zredukowanej ilości stosowanych fungicydów.
  • Z uwagi na najwyższą odporność na choroby podstawy źdźbła i fuzariozę kłosów toleruje monokulturę zbożową i siew po kukurydzy.
  • Pszenica Etolia jest odmianą wczesną o dobrej odporności za zakwaszenie gleby. Doskonale się sprawdza na mozaikowatych glebach i w latach suchych.
  • Z uwagi na wczesność może być stosowana w mieszankach zbożowych.
  • Etolia jest krótką i wyjątkowo sztywną odmianą – (8,5), co predysponuje ją do uprawy w technologiach intensywnych, na dobrych glebach.
  • Charakteryzuje się bardzo wysoką jakością ziarna, idealną na cele młynarsko-piekarskie (grupa E/A).
  • Ponadto jej ziarno jest średniej grubości o bardzo wysokiej gęstości i zawartości białka.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 380-450 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 180-200 kg/ha).

Etolia

NOWOŚĆ

Kraina urodzaju!

Grupa E/A
Na cele młynarsko-piekarskie
Odporność na wyleganie
Bardzo dobra sztywność
  • Etolia to najnowsza pszenica jara o bardzo wysokim poziomie plonowania zwłaszcza w rejonie centralnej i południowej Polski.
  • Nr 1 w odporności na wyleganie.
  • Odmiana o średnich wymaganiach glebowych i dobrej tolerancji na zakwaszenie gleby. Posiada doskonałe zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatycznych i glebowych.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością, szczególnie wysoką odporność posiada na rdzę żółtą i brunatną, mączniaka prawdziwego, DTR, choroby podstawy źdźbła.
  • Wpisuje się w strategię Zielonego Ładu. Przydatna do uprawy przy zredukowanej ilości stosowanych fungicydów.
  • Z uwagi na najwyższą odporność na choroby podstawy źdźbła i fuzariozę kłosów toleruje monokulturę zbożową i siew po kukurydzy.
  • Pszenica Etolia jest odmianą wczesną o dobrej odporności za zakwaszenie gleby. Doskonale się sprawdza na mozaikowatych glebach i w latach suchych.
  • Z uwagi na wczesność może być stosowana w mieszankach zbożowych.
  • Etolia jest krótką i wyjątkowo sztywną odmianą – (8,5), co predysponuje ją do uprawy w technologiach intensywnych, na dobrych glebach.
  • Charakteryzuje się bardzo wysoką jakością ziarna, idealną na cele młynarsko-piekarskie (grupa E/A).
  • Ponadto jej ziarno jest średniej grubości o bardzo wysokiej gęstości i zawartości białka.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 380-450 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 180-200 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyZawartość białka7.0Wysoka
Termin dojrzewaniawczesnyZawartość glutenu7.0Wysoka
Długość źdźbłakrótkieGęstość ziarna5.0Dobra
MTZśredniaOdporność na wyleganie8,2Wysoka
Odporność na porastanie5.0Dobra

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy7,9WysokaFuzarioza kłosa7.4Dobra
Rdza brunatna7.7DobraChoroby podstawy źdźbła8.1Wysoka
Septorioza liści7.1DobraBrunatna plamistość liści7,4Dobra
Septorioza plew6.9ŚredniaRdza żółta8,2Wysoka