SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

SY Stanza

  • SY Stanza to nowa odmiana jęczmienia paszowego zarejestrowana w Niemczech i Wielkiej Brytanii.
  • Polecana do średnio intensywnej i intensywnej technologii uprawy na glebach średniej jakości i lepszych.
  • Rewelacyjnie i stabilnie plonuje w różnych warunkach klimatyczno-glebowych.
  • Jęczmień SY Stanza charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na mączniaka prawdziwego, ciemnobrunatną plamistość i rynchosporiozę.
  • Jęczmień SY Stanza posiada rośliny średniej wysokości o dobrej sztywności zarówno w fazie dojrzałości mlecznej jak i przed zbiorem.
  • Korzystną cechą jest również duża odporność na obłamywanie kłosów, co minimalizuje straty podczas zbioru.
  • We Włoszech ziarno odmiany SY Stanza jest wykorzystywane na cele browarne, do produkcji piwa PERONI.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 280-300 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 130-150 kg/ha).

SY Stanza

NOWOŚĆ

Wszystko czego szukasz w jęczmieniu!

Wysoka plenność
Idealny na paszę
Wysokie plonowanie
  • SY Stanza to nowa odmiana jęczmienia paszowego zarejestrowana w Niemczech i Wielkiej Brytanii.
  • Polecana do średnio intensywnej i intensywnej technologii uprawy na glebach średniej jakości i lepszych.
  • Rewelacyjnie i stabilnie plonuje w różnych warunkach klimatyczno-glebowych.
  • Jęczmień SY Stanza charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na mączniaka prawdziwego, ciemnobrunatną plamistość i rynchosporiozę.
  • Jęczmień SY Stanza posiada rośliny średniej wysokości o dobrej sztywności zarówno w fazie dojrzałości mlecznej jak i przed zbiorem.
  • Korzystną cechą jest również duża odporność na obłamywanie kłosów, co minimalizuje straty podczas zbioru.
  • We Włoszech ziarno odmiany SY Stanza jest wykorzystywane na cele browarne, do produkcji piwa PERONI.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 280-300 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 130-150 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśredniOdporność na wyleganie7.2Wysoka
Termin dojrzewaniaśredniZawartość białka5.0Średnia
Długość źdźbłaśrednieGęstość ziarna5.5Średnia
MTZśrednio-wysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy8.8WysokaRynchosporioza8.1Wysoka
Plamistość siatkowa8.0WysokaCiemnobrunatna plamistość7.6Dobra
Rdza jęczmienia7.2Dobra