SPRAWDŹ POGODĘ

Nasze zakłady

Choryń

Dębina

Laski

Łagiewniki

Modzurów

Sobiejuchy

Szelejewo


lub wybierz inną miejscowość

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Patricia

  • Patricia to najnowsza pszenica jara oścista o wysokim poziomie plonowania i o wysokich parametrach jakościowych (grupa E/A).
  • Posiada dobre zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatycznych i glebowych.
  • Posiada dobrą tolerancję na zakwaszenie gleby.
  • Szczególnie dedykowana jest do uprawy na glebach średniej jakości w obszarach zagrożonych szkodami zwierzyną leśną.
  • Dobry profil zdrowotnościowy pozwala na ograniczenie stosowania ochrony fungicydowej. Wyróżnia się odpornością na: mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, rdzę żółtą i DTR.
  • Posiada wysoką zawartość białka, glutenu, liczbę opadania oraz dobrą odporność na porastanie ziarna w kłosie.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).

Patricia

NOWOŚĆ

Mało wymagająca ostka!

Grupa E/A
Wysoka odporność na choroby
Pszenica oścista
Bardzo dobra sztywność
  • Patricia to najnowsza pszenica jara oścista o wysokim poziomie plonowania i o wysokich parametrach jakościowych (grupa E/A).
  • Posiada dobre zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatycznych i glebowych.
  • Posiada dobrą tolerancję na zakwaszenie gleby.
  • Szczególnie dedykowana jest do uprawy na glebach średniej jakości w obszarach zagrożonych szkodami zwierzyną leśną.
  • Dobry profil zdrowotnościowy pozwala na ograniczenie stosowania ochrony fungicydowej. Wyróżnia się odpornością na: mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, rdzę żółtą i DTR.
  • Posiada wysoką zawartość białka, glutenu, liczbę opadania oraz dobrą odporność na porastanie ziarna w kłosie.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśredniZawartość białka7.0Wysoka
Termin dojrzewaniaśredniZawartość glutenu6,0Średnia
Długość źdźbłaśrednieGęstość ziarna5.0Średnia
MTZśredniaOdporność na wyleganie6,6Niska
Odporność na porastanie5.0Niska

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy8.7WysokaSeptorioza plew8,1Wysoka
Rdza brunatna8,2WysokaFuzarioza kłosów7,6Dobra
Rdza żółta8,7WysokaChoroby podstawy źdźbła7,0Dobra
Brunatna plamistość liści7,8Wysoka
Septorioza liści7,2Dobra