SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Kucyk

Nr 1 na słabe gleby!
Nr 1 w gęstości ziarna!
Nr 1 w mieszankach zbożowych!

  • Odmiana typowo pastewna, o wysokiej zawartości białka i o bardzo dobrej strawności. Doskonały komponent do mieszanek paszowych dla trzody chlewnej.
  • Wysoki potencjał plonowania, zwłaszcza w technologii średnio intensywnej.
  • Odmiana nieco wyższa, ale o dobrej odporności na wyleganie.
  • Szczególnie polecana do uprawy na glebach lżejszych oraz w mieszankach zbożowych.
  • Toleruje okresowe niedobory wody.
  • Najwyższa wśród odmian jęczmienia jarego gęstość ziarna.
  • Bardzo dobra zdrowotność, posiada gen odporności na mączniaka prawdziwego (Mlo).
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 280-320 kiełkujących ziaren na 1 m(ca. 130-150 kg/ha).

Kucyk

Lider na słabych glebach!

Idealny na paszę
Do upraw ekologicznych
Odporność na suszę

Nr 1 na słabe gleby!
Nr 1 w gęstości ziarna!
Nr 1 w mieszankach zbożowych!

  • Odmiana typowo pastewna, o wysokiej zawartości białka i o bardzo dobrej strawności. Doskonały komponent do mieszanek paszowych dla trzody chlewnej.
  • Wysoki potencjał plonowania, zwłaszcza w technologii średnio intensywnej.
  • Odmiana nieco wyższa, ale o dobrej odporności na wyleganie.
  • Szczególnie polecana do uprawy na glebach lżejszych oraz w mieszankach zbożowych.
  • Toleruje okresowe niedobory wody.
  • Najwyższa wśród odmian jęczmienia jarego gęstość ziarna.
  • Bardzo dobra zdrowotność, posiada gen odporności na mączniaka prawdziwego (Mlo).
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 280-320 kiełkujących ziaren na 1 m(ca. 130-150 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśredniZawartość białka5Wysoka
Termin dojrzewaniaśredniGęstość ziarna6Bardzo wysoka
Długość źdźbławysokieOdporność na wyleganie4Dobra
MTZwysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy4DobraRynchosporioza5Wysoka
Plamistość siatkowa4DobraCiemnobrunatna plamistość4Dobra
Rdza jęczmienia4Dobra