SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Dańkowskie Alvaro

Nr 1 w plonie w 2022 roku!
Nr 1 na zakwaszone gleby!
Nr 1 w odporności na rynchosporiozę!

 

  • Żyto Dańkowskie Alvaro to najnowsza odmiana żyta o wybitnym poziomie plonowania w całym kraju.
  • Jest odmianą bardzo wczesną, posiadającą doskonałe właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Charakteryzuje się wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby oraz wadliwy płodozmian.
  • Posiada bardzo dobra odporność na choroby, szczególnie na mączniaka prawdziwego, choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną i rynchosporiozę oraz niska podatność na sporysz. Wpisuje się w strategie Zielonego Ładu.
  • Ziarno jest dorodne, grube (MTZ około 30-33 g).
  • Cechą szczególną są bardzo dobre parametry jakościowe ziarna, co sprawia, że doskonale nadaje się na cele młynarsko piekarskie.
  • Rewelacyjna krzewistość pozwala obniżyć koszty zasiewu. Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 260 ziaren/m² (około 80-90 kg/ha) – 2 jednostki siewne.
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę wysiewu należy zmniejszyć o 10% – tj. 1,8 j.s./ha.

Dańkowskie Alvaro

NOWOŚĆ

Wysoki plon jakościowego ziarna!

Na cele młynarsko-piekarskie
Wysokie plonowanie
Do upraw ekologicznych
Bardzo dobra krzewistość

Nr 1 w plonie w 2022 roku!
Nr 1 na zakwaszone gleby!
Nr 1 w odporności na rynchosporiozę!

 

  • Żyto Dańkowskie Alvaro to najnowsza odmiana żyta o wybitnym poziomie plonowania w całym kraju.
  • Jest odmianą bardzo wczesną, posiadającą doskonałe właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Charakteryzuje się wysoką tolerancją na zakwaszenie gleby oraz wadliwy płodozmian.
  • Posiada bardzo dobra odporność na choroby, szczególnie na mączniaka prawdziwego, choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną i rynchosporiozę oraz niska podatność na sporysz. Wpisuje się w strategie Zielonego Ładu.
  • Ziarno jest dorodne, grube (MTZ około 30-33 g).
  • Cechą szczególną są bardzo dobre parametry jakościowe ziarna, co sprawia, że doskonale nadaje się na cele młynarsko piekarskie.
  • Rewelacyjna krzewistość pozwala obniżyć koszty zasiewu. Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 260 ziaren/m² (około 80-90 kg/ha) – 2 jednostki siewne.
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę wysiewu należy zmniejszyć o 10% - tj. 1,8 j.s./ha.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniabardzo wczesnyLiczba opadania4Dobra
Termin dojrzewaniawczesnyZawartość białka7Bardzo wysoka
Długość źdźbłaśrednieOdporność na wyleganie4Dobra
MTZwysoka

Wysoki plon jakościowego ziarna!

Skala 9°
Mączniak prawdziwy4DobraRynchosporioza5Wysoka
Rdza brunatna5WysokaSeptorioza liści4Dobra
Rdza źdźbłowa4DobraChoroby podstawy źdźbła5Wysoka