Odmiany

Trapero

Rekordowy plon wyśmienitej paszy!

  • Rekordowy i stabilny plon ziarna na terenie całej Polski.
  • Jest odmianą o tradycyjnej długości słomy i dobrej sztywności.
  • Posiada wysoką zawartość białka o bardzo dobrym składzie aminokwasowym (gwarantuje bardzo dobrą strawność), co sprawia, że jest bardzo dobrym komponentem w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.
  • Dobra zimotrwałość, dająca duże bezpieczeństwo uprawy.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością (pleśń śniegowa, choroby podstawy źdźbła, rdza brunatna, fuzarioza kłosów, rynchosporioza).
  • Dobrze się krzewi.
  • Zalecana norma wysiewu wynosi 320-360 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 140-170 kg/ha). W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy normę wysiewu należy zmniejszyć o 10%. W przypadku opóźnionych siewów normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średnio wczesny
Termin dojrzewania
średnio wczesny
Długość źdźbła
tradycyjne
MTZ
wysoka
Zawartość białka
9.0
wysoka
Odporność na porastanie
5.0
dobra
Odporność na wyleganie
7.3
dobra
Zimotrwałość
6.0
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Pleśń śniegowa
8.2
wysoka
Mączniak prawdziwy
7.5
dobra
Rdza brunatna
7.9
wysoka
Rynchosporioza
7.8
wysoka
Fuzarioza kłosa
7.5
dobra
Choroby podstawy źdźbła
7.9
wysoka
Septorioza liści
7.4
dobra
Septorioza plew
6.8
średnia