Odmiany

Ostroga

Jakość, zimotrwałość, plon!  dzik

  • Odmiana oścista (grupa A), wyróżniająca się wysokimi parametrami jakościowymi ziarna.
  • Charakteryzuje się wysoką plennością na terenie całego kraju, najwyższą spośród wszystkich zarejestrowanych w Polsce odmian ościstych.
  • Odmiana ta posiada bardzo dobrą mrozoodporność (6,0).
  • Jest odmianą średniej wysokości, najkrótszą spośród odmian ościstych.
  • Charakteryzuje ją najlepsza spośród odmian ościstych odporność na wyleganie. Nie mniej jednak w warunkach intensywnej technologii uprawy wymaga skracania źdźbła.
  • Dobra odporność na choroby grzybowe.
  • Bardzo dobra odporność na porastanie ziarna w kłosie (najlepsza spośród form ościstych).
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu wynosi 380 – 400 ziaren kiełkujących na 1m2 (ca. 180 – 200 kg/ha). W przypadku wczesnych siewów oraz intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%. W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
późny
Termin dojrzewania
późny
Długość źdźbła
średnie
MTZ
wysoka
Zawartość białka
6.0
dobra
Zawartość glutenu
6.0
dobra
Odporność na wyleganie
7.1
dobra
Odporność na porastanie
6.0
wysoka
Zimotrwałość
6.0
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
6.9
średnia
Rdza brunatna
82.0
wysoka
Septorioza liści
7.0
dobra
Septorioza plew
7.4
dobra
Choroby podstawy źdźbła
8.1
wysoka
Fuzarioza kłosa
7.8
dobra
Pleśń śniegowa
8.2
wysoka
Brunatna plamistość liści
7.8
wysoka