Odmiany

Gringo

gringo5 

Plenne, zdrowe i stoi!

  • Odmiana o skróconym źdźble i wyróżniającej się zimotrwałości (6,0) .
  • Bardzo dobrze plonuje zarówno w technologii średnio intensywnej, jak i intensywnej.
  • Posiada wysoką zawartość białka – doskonała w żywieniu zwierząt.
  • Odmiana zdrowa i sztywna, jednak w warunkach wysokiego nawożenia azotem wymaga skracania źdźbła.
  • Charakterystyczną cechą odmiany Gringo są piękne, zdrowe kłosy i grube ziarno o dobrej gęstości.
  • Odmiana bardzo dobrze się krzewi, doskonale znosi rozrzedzony siew, maksymalnie wykorzystuje optymalne warunki środowiska i jest bardzo dobrym konkurentem dla pszenic paszowych.
  • Pszenżyto ozime Gringo szczególnie przeznaczone jest do intensywnej i średnio intensywnej technologii uprawy w różnych warunkach klimatyczno-glebowych, ze wskazaniem na gleby średnie i dobre.
  • Norma wysiewu w terminie optymalnym wynosi 300-350 ziaren na 1 m2 (ca.150-170 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średni
Termin dojrzewania
średnio późny
Długość źdźbła
krótkie
MTZ
bardzo wysoka
Zawartość białka
6.0
wysoka
Odporność na wyleganie
7.7
wysoka
Odporność na porastanie
5.0
dobra
Zimotrwałość
6.0
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
7.8
wysoka
Rdza brunatna
8.0
wysoka
Septorioza liści
7.2
dobra
Septorioza plew
6.9
średnia
Choroby podstawy źdźbła
8.1
wysoka
Rynchosporioza
8.0
wysoka
Fuzarioza kłosa
7.9
wysoka
Rdza żółta
8.5
wysoka
Pleśń śniegowa
9.0
wysoka