Odmiany

Avokado

Król słabych gleb!

 

  • Najnowsza odmiana pszenżyta hodowli DANKO o tradycyjnej długości słomy. Szczególnie zalecana jest do uprawy na glebach słabych i bardzo słabych.
  • Wysoko i stabilnie plonuje na terenie całego kraju.
  • Posiada bardzo dobrą odporność na większość chorób pszenżyta, w szczególności na rdzę brunatną, fuzariozę kłosa i septoriozę plew.
  • Ziarno posiada wysoką liczbę opadania co sprawia że Avakado charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na porastanie ziarna w kłosie (poziom odmiany Fredro).
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą zimotrwałością – 5,5 w skali 90
  • Ziarno ma wysoką MTZ, dobre wyrównanie i niewielki udział pośladu.
  • Avokado należy do odmian o średniej wczesności i o bardzo dobrej zdolności krzewienia.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie to 300-350 kiełkujących ziaren na 1 m2, tj. 150-175 kg/ha. W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%. W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średni
Termin dojrzewania
średni
Długość źdźbła
tradycyjne
MTZ
wysoka
Zawartość białka
5.0
dobra
Odporność na wyleganie
6.8
dobra
Zimotrwałość
5.5
wysoka
Odporność na porastanie
4.3
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Pleśń śniegowa
7.2
dobra
Mączniak prawdziwy
7.4
dobra
Rdza brunatna
8.2
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
7.9
wysoka
Fuzarioza kłosa
8.4
wysoka
Rynchosporioza
8.1
wysoka
Septorioza liści
6.8
średnia
Septorioza plew
8.4
wysoka
Rdza żółta
89.0
wysoka