Odmiany

Bataja

 Wysoki plon i rewelacyjna jakość, nawet na słabszych stanowiskach!

  •  Najnowsza, zarejestrowana w 2019 roku pszenica ozima hodowli DANKO. W badaniach rejestrowych we Francji, Norwegii i Rosji.
  • Charakteryzuje się wysokim poziomem plonowania oraz niskimi wymaganiami glebowymi.
  • Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Uniwersalna w uprawie, na gleby dobre i słabsze. Doskonale sprawdza się na glebach klasy IIIa do IVb.
  • Bataja posiada rewelacyjne parametry jakościowe ziarna, na pograniczu grupy E/A. Charakteryzuje się rekordowo wysoką liczbą opadania i zawartością glutenu (E) oraz bardzo wysoką zawartością białka (E/A).
  • Pszenica o bardzo wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania oraz bardzo dobrej odporności na choroby. Posiada szczególnie wysoką odporność na: pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą oraz DTR.
  • Dobrze sprawdza się na gorszych stanowiskach – po kukurydzy.
  • Pszenica Bataja posiada dobrą zimotrwałość.
  • Jest odmianą o średniej długości słomy i dobrej odporności na wyleganie.
  • Charakteryzuje się ładnym, grubym ziarnem (MTZ na poziomie około 45-50 gram, na poziomie pszenicy Arkadia).
  • Posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia -zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 160-180 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
wczesny
Termin dojrzewania
wczesny
Długość źdźbła
średnie
MTZ
wysoka
Zawartość białka
6.0
wysoka
ilość glutenu mokrego
7.0
wysoka
Odporność na porastanie
5.0
dobra
Odporność na wyleganie
7.6
dobra
Zimotrwałość
4.0
dobra
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
7.9
wysoka
Rdza brunatna
7.3
dobra
Rdza żółta
8.6
wysoka
Septorioza liści
5.6
niska
Septorioza plew
7.2
dobra
Fuzarioza kłosa
7.0
dobra
Choroby podstawy źdźbła
8.0
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
8.0
wysoka