SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Licamero

  • Licamero to nowość wśród pszenic jarych w ofercie DANKO.
  • To innowacyjna odmiana, która wyróżnia się wysoką stabilnością plonów oraz doskonałymi cechami jakościowymi i odpornościowymi.
  • Przydatna do siewów późno jesiennych, co zwiększa jej uniwersalność i pozwala na optymalne wykorzystanie pola w sezonie.
  • Wcześnie się kłosi i długo nalewa ziarna.
  • Posiada wysoką odporność na wyleganie i porastanie.
  • Charakteryzuje się wysoką tolerancją na choroby fuzaryjne, szczególnie polecana do upraw po kukurydzy ziarnowej, gdzie ryzyko wystąpienia fuzariozy jest wysokie. Posiada bardzo wysoką odporność na mączniaka prawdziwego i rdzę żółtą.
  • Bardzo wysoka zawartość białka, liczba opadania i wydajność mąki oraz niska zawartość popiołu, zapewnia wysoką jakość przemiałową i piekarniczą.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).

Licamero

NOWOŚĆ

Wyjątkowa stabilność plonu ziarna!

Grupa A
Na cele młynarsko-piekarskie
Wysoka odporność na choroby
Wysokie plonowanie
  • Licamero to nowość wśród pszenic jarych w ofercie DANKO.
  • To innowacyjna odmiana, która wyróżnia się wysoką stabilnością plonów oraz doskonałymi cechami jakościowymi i odpornościowymi.
  • Przydatna do siewów późno jesiennych, co zwiększa jej uniwersalność i pozwala na optymalne wykorzystanie pola w sezonie.
  • Wcześnie się kłosi i długo nalewa ziarna.
  • Posiada wysoką odporność na wyleganie i porastanie.
  • Charakteryzuje się wysoką tolerancją na choroby fuzaryjne, szczególnie polecana do upraw po kukurydzy ziarnowej, gdzie ryzyko wystąpienia fuzariozy jest wysokie. Posiada bardzo wysoką odporność na mączniaka prawdziwego i rdzę żółtą.
  • Bardzo wysoka zawartość białka, liczba opadania i wydajność mąki oraz niska zawartość popiołu, zapewnia wysoką jakość przemiałową i piekarniczą.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyOdporność na wyleganie5Wysoka
Termin dojrzewaniaśredniOdporność na porastanie5Wysoka
Długość źdźbłaśrednieZawartość białka7Bardzo wysoka
MTZwysokaZawartość glutenu6Bardzo wysoka
Gęstość ziarna5Wysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy6Bardzo wysokaSeptorioza plew4Dobra
Rdza brunatna5WysokaFuzarioza kłosów6Bardzo wysoka
Rdza żółta4DobraChoroby podstawy źdźbła5Wysoka
Brunatna plamistość liści5Wysoka
Septorioza liści4Dobra