SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Leokadia

  • Leokadia to najnowsza pszenica jara firmy DANKO, charakteryzująca się bardzo dobrą plennością i jakością. W typie pszenicy jarej – Telimena. Bardzo dobrze plonuje na terenie całej Polski, Danii oraz Wielkiej Brytanii.
  • Wszystkie parametry skupowe ziarna posiada w grupie E.
  • Bardzo dobrze się sprawdza w średniointensywnej i intensywnej technologii produkcji. Potrafi dostosować się do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Posiada bardzo dobry profil zdrowotnościowy. Charakteryzuje się dobrą odpornością na mączniaka prawdziwego, rdzę żółtą, choroby podstawy źdźbła, fuzariozę kłosa oraz septoriozę plew.
  • Jest odmianą wcześnie kłoszącą się, o dobrej odporności za zakwaszenie gleby.
  • Rekomendowana do uprawy w siewie czystym oraz jak komponent mieszanek zbożowych.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).

Leokadia

NOWOŚĆ

Plenna, wczesna, jakościowa!

Grupa E/A
Na cele młynarsko-piekarskie
Wysoka odporność na choroby
Bardzo dobra sztywność
  • Leokadia to najnowsza pszenica jara firmy DANKO, charakteryzująca się bardzo dobrą plennością i jakością. W typie pszenicy jarej - Telimena. Bardzo dobrze plonuje na terenie całej Polski, Danii oraz Wielkiej Brytanii.
  • Wszystkie parametry skupowe ziarna posiada w grupie E.
  • Bardzo dobrze się sprawdza w średniointensywnej i intensywnej technologii produkcji. Potrafi dostosować się do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Posiada bardzo dobry profil zdrowotnościowy. Charakteryzuje się dobrą odpornością na mączniaka prawdziwego, rdzę żółtą, choroby podstawy źdźbła, fuzariozę kłosa oraz septoriozę plew.
  • Jest odmianą wcześnie kłoszącą się, o dobrej odporności za zakwaszenie gleby.
  • Rekomendowana do uprawy w siewie czystym oraz jak komponent mieszanek zbożowych.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 360-420 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 160-190 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyOdporność na wyleganie5Wysoka
Termin dojrzewaniaśredniOdporność na porastanie5Wysoka
Długość źdźbłaśrednieZawartość białka8Bardzo wysoka
MTZwysokaZawartość glutenu6Bardzo wysoka
Gęstość ziarna6Bardzo wysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy5WysokaSeptorioza plew6Bardzo wysoka
Rdza brunatna4DobraFuzarioza kłosów5Wysoka
Rdza żółta5WysokaChoroby podstawy źdźbła4Dobra
Brunatna plamistość liści5Wysoka
Septorioza liści5Wysoka