SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Comtesse

  • Jęczmień ozimy Comtesse to najnowsza, dwurzędowa odmiana browarna. Charakteryzuje się wysokim poziomem plonowania w Polsce, Niemczech, Francji oraz Austrii.
  • To interesująca opcja dla producentów browaru, zwłaszcza ze względu na jej cechy i parametry.
  • Comtesse jest przystosowana do różnych warunków uprawowych i charakteryzuje się wysoką wydajnością oraz odpornością na choroby.
  • Dzięki swojej wczesności w kłoszeniu i dojrzewaniu jest atrakcyjną opcją dla rolników, którzy chcą zminimalizować ryzyko strat spowodowanych przez zmienne warunki pogodowe.
  • Jej dobra zimotrwałość, średnia wysokość roślin oraz odporność na wyleganie sprawiają, że jest to odmiana, która może być stosunkowo łatwa w uprawie i niezawodna w produkcji.
  • Dodatkowo, ziarno o dobrej jakości oraz niskiej zawartości białka przekłada się na wysoką jakość browaru, co jest istotne dla przemysłu piwowarskiego.
  • Warto również zauważyć, że jej odporność na choroby, takie jak mączniak prawdziwy, rynchosporioza i plamistość siatkowata, może zmniejszyć potrzebę stosowania pestycydów, co jest korzystne zarówno dla środowiska, jak i dla kosztów produkcji.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi ok. 250-290 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 140-160 kg/ha).
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%.
  • W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

Comtesse

NOWOŚĆ

Esencja piwowarskiego mistrzostwa!

Mrozoodporność 4,5
Odporność na wyleganie
Wysokie plonowanie
Odmiana dwurzędowa
  • Jęczmień ozimy Comtesse to najnowsza, dwurzędowa odmiana browarna. Charakteryzuje się wysokim poziomem plonowania w Polsce, Niemczech, Francji oraz Austrii.
  • To interesująca opcja dla producentów browaru, zwłaszcza ze względu na jej cechy i parametry.
  • Comtesse jest przystosowana do różnych warunków uprawowych i charakteryzuje się wysoką wydajnością oraz odpornością na choroby.
  • Dzięki swojej wczesności w kłoszeniu i dojrzewaniu jest atrakcyjną opcją dla rolników, którzy chcą zminimalizować ryzyko strat spowodowanych przez zmienne warunki pogodowe.
  • Jej dobra zimotrwałość, średnia wysokość roślin oraz odporność na wyleganie sprawiają, że jest to odmiana, która może być stosunkowo łatwa w uprawie i niezawodna w produkcji.
  • Dodatkowo, ziarno o dobrej jakości oraz niskiej zawartości białka przekłada się na wysoką jakość browaru, co jest istotne dla przemysłu piwowarskiego.
  • Warto również zauważyć, że jej odporność na choroby, takie jak mączniak prawdziwy, rynchosporioza i plamistość siatkowata, może zmniejszyć potrzebę stosowania pestycydów, co jest korzystne zarówno dla środowiska, jak i dla kosztów produkcji.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi ok. 250-290 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 140-160 kg/ha).
  • W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%.
  • W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniawczesnyZawartość białka2Niska
Termin dojrzewaniawczesnyOdporność na wyleganie4Dobra
Długość źdźbłaśrednieZimotrwałość4,5Wysoka
MTZwysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Pleśń śniegowa5WysokaRdza jęczmienia3Dobra
Mączniak prawdziwy5WysokaRynchosporioza4Dobra
Plamistość siatkowa4DobraCiemnobrunatna plamistość4Dobra