Propino
Nowy standard jakości dla słodowni!
- Uznane plonowanie wśród odmian browarnych i paszowych w całej Europie.
- Odmiana browarna o zdrowych liściach i dużej odporności na wyleganie.
- Bardzo niska zawartość białka gwarantująca w żniwa spokój o jakość.
- Zalecany we wszystkich regionach uprawy jęczmienia w Polsce, również na terenach z deficytem wilgoci.
- W celu zapewnienia wysokich plonów zaleca się możliwie wczesny siew -od początku marca do połowy kwietnia.
- Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 kiełkujących ziaren na 1m2 (ca. 150-170 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | | | |
Termin kłoszenia | średnio późny | Zawartość białka | 1.0 | Niska |
Termin dojrzewania | średnio późny | Gęstość ziarna | 8.0 | Wysoka |
Długość źdźbła | średnio krótkie | Odporność na wyleganie | 7.5 | Dobra |
MTZ | wysoka | | | |
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | |
Termin kłoszenia | średnio późny | |
Termin dojrzewania | średnio późny | |
Długość źdźbła | średnio krótkie | |
MTZ | wysoka | |
Zawartość białka | 1.0 | Niska |
Gęstość ziarna | 8.0 | Wysoka |
Odporność na wyleganie | 7.5 | Dobra |
Odporność na choroby
Skala 9° | | | | | |
Mączniak prawdziwy | 8.0 | Wysoka | Ciemnobrunatna plamistość | 7.1 | Dobra |
Rynchosporioza | 7.0 | Dobra | Rdza jęczmienia | 7.0 | Dobra |
Plamistość siatkowa | 6.8 | Średnia | | | |
Odporność na choroby
Skala 9° | | |
| | |
Mączniak prawdziwy | 8.0 | Wysoka |
Ciemnobrunatna plamistość | 7.1 | Dobra |
Rynchosporioza | 7.0 | Dobra |
Rdza jęczmienia | 7.0 | Dobra |
Plamistość siatkowa | 6.8 | Średnia |
| | |