SPRAWDŹ POGODĘ

Stacje pogodowe w naszych oddziałach

Choryń

Dębina

Laski

Szelejewo


Menu Zamknij

Avalon

  • Jęczmień browarny. Posiada doskonałe parametry browarne ziarna (niska zawartość białka, niska zawartość B-glukanów, odpowiednia liczbę Kolbacha, niska lepkość brzeczki oraz wysoka kruchość słodu).
  • Duże oszczędności w kosztach słodowania i suszenia słodu.
  • Charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem plonowania, szczególnie w technologii intensywnej. Można zaoszczędzić na nawożeniu azotem.
  • Odmiana kontynentalna, toleruje niekorzystne warunki klimatyczne – okresowe niedobory wody. Zalecany do uprawy we wszystkich regionach w Polsce.
  • Posiada dobrą odporność na choroby, szczególnie na plamistość siatkową.
  • Odmiana o średniej wysokości i o wysokiej gęstości łanu.
  • Niska zawartość białka i dobra odporność na wyleganie pozwala na intensywną technologię uprawy.
  • Norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu, wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 150-170 kg/ha).

Avalon

Zysk dla rolnika, niski koszt dla browaru!

  • Jęczmień browarny. Posiada doskonałe parametry browarne ziarna (niska zawartość białka, niska zawartość B-glukanów, odpowiednia liczbę Kolbacha, niska lepkość brzeczki oraz wysoka kruchość słodu).
  • Duże oszczędności w kosztach słodowania i suszenia słodu.
  • Charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem plonowania, szczególnie w technologii intensywnej. Można zaoszczędzić na nawożeniu azotem.
  • Odmiana kontynentalna, toleruje niekorzystne warunki klimatyczne – okresowe niedobory wody. Zalecany do uprawy we wszystkich regionach w Polsce.
  • Posiada dobrą odporność na choroby, szczególnie na plamistość siatkową.
  • Odmiana o średniej wysokości i o wysokiej gęstości łanu.
  • Niska zawartość białka i dobra odporność na wyleganie pozwala na intensywną technologię uprawy.
  • Norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu, wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 150-170 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe

Skala 9°
Termin kłoszeniaśrednio późnyOdporność na wyleganie7.6Dobra
Termin dojrzewaniaśrednio późnyZawartość białka1.0Niska
Długość źdźbłaśrednieGęstość ziarna8.0Wysoka
MTZbardzo wysoka

Odporność na choroby

Skala 9°
Mączniak prawdziwy6.8ŚredniaRynchosporioza7.2Dobra
Plamistość siatkowa8.0WysokaCiemnobrunatna plamistość7.3Dobra
Rdza jęczmienia7.7Dobra