Avalon
Zysk dla rolnika, niski koszt dla browaru!
- Jęczmień browarny. Posiada doskonałe parametry browarne ziarna (niska zawartość białka, niska zawartość B-glukanów, odpowiednia liczbę Kolbacha, niska lepkość brzeczki oraz wysoka kruchość słodu).
- Duże oszczędności w kosztach słodowania i suszenia słodu.
- Charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem plonowania, szczególnie w technologii intensywnej. Można zaoszczędzić na nawożeniu azotem.
- Odmiana kontynentalna, toleruje niekorzystne warunki klimatyczne – okresowe niedobory wody. Zalecany do uprawy we wszystkich regionach w Polsce.
- Posiada dobrą odporność na choroby, szczególnie na plamistość siatkową.
- Odmiana o średniej wysokości i o wysokiej gęstości łanu.
- Niska zawartość białka i dobra odporność na wyleganie pozwala na intensywną technologię uprawy.
- Norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu, wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 150-170 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | | | |
Termin kłoszenia | średnio późny | Odporność na wyleganie | 7.6 | Dobra |
Termin dojrzewania | średnio późny | Zawartość białka | 1.0 | Niska |
Długość źdźbła | średnie | Gęstość ziarna | 8.0 | Wysoka |
MTZ | bardzo wysoka | | | |
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9° | | |
Termin kłoszenia | średnio późny | |
Termin dojrzewania | średnio późny | |
Długość źdźbła | średnie | |
MTZ | bardzo wysoka | |
Odporność na wyleganie | 7.6 | Dobra |
Zawartość białka | 1.0 | Niska |
Gęstość ziarna | 8.0 | Wysoka |
Odporność na choroby
Skala 9° | | | | | |
Mączniak prawdziwy | 6.8 | Średnia | Rynchosporioza | 7.2 | Dobra |
Plamistość siatkowa | 8.0 | Wysoka | Ciemnobrunatna plamistość | 7.3 | Dobra |
Rdza jęczmienia | 7.7 | Dobra | | | |
Odporność na choroby
Skala 9° | | |
| | |
Mączniak prawdziwy | 6.8 | Średnia |
Rynchosporioza | 7.2 | Dobra |
Plamistość siatkowa | 8.0 | Wysoka |
Ciemnobrunatna plamistość | 7.3 | Dobra |
Rdza jęczmienia | 7.7 | Dobra |
| | |