Odmiany

Wirtas

 Zdrowie na polu = zdrowie na stole!

  • Pierwsza w Europie odmiana jara, bezostna.
  • Wysoki plon – od 3 do 5,5 t/ha.
  • Niższe nakłady na uprawę w porównaniu z formą ozimą pszenicy orkiszowej.
  • Niewielkie wymagania azotowe.
  • Bardzo dobra zdrowotność.
  • Wysoka zawartość białka (średnio 14-17%) o wysokiej strawności (pow. 80%).
  • Wyśmienite parametry technologiczne ziarna : gęstość 76-78 kg/hl; liczba opadania 380 s; gluten 35-40%; sedymentacja około 68.
  • Bardzo niska kumulacja metali ciężkich i pestycydów.
  • Obniża poziom cholesterolu i cukru dzięki fitosterolom, antyoksydantom i kwasom nienasyconym.
  • Znacznie wyższa niż w formach ozimych aktywność witamin AED.
  • Dłuższa świeżość pieczywa i smakowity zapach.
  • Zalecana gęstość wysiewu przy optymalnym terminie siewu to 380-420 kiełkujących ziaren na m², (ca. 140-160 kg/ha). Przy siewie opóźnionym i na stanowiskach mniej zasobnych ilość wysiewu zwiększyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
późny
Termin dojrzewania
średnio późny
Długość źdźbła
MTZ
średnia
Odporność na wyleganie
4.6
niska
Odporność na porastanie
bardzo dobra
Zawartość białka
bardzo wysoka
ilość glutenu mokrego
bardzo wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
8.1
wysoka
Rdza brunatna
6.9
średnia
Choroby podstawy źdźbła
7.5
dobra
Septorioza liści
6.7
średnia
Septorioza plew
7.9
wysoka
Fuzarioza kłosa
8.4
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
8.2
wysoka