Odmiany

Tonika

 

Rewelacyjna jakość ziarna!

  • Nowa odmiana pszenicy jarej charakteryzująca się bardzo dobrymi parametrami jakościowymi ziarna, grupa E/A.
  • Szczególną cechą odmiany jest  wysoka zawartość białka, wysoka liczba opadania oraz zawartość glutenu. Są to parametry szczególnie ważne przy skupie ziarna na cele młynarsko-piekarskie.
  • Tonika charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną oraz DTR. Posiada również jedną z najwyższych odporności na septoriozę liści i plew.
  • Jest to odmiana średnio-wczesna, w typie pszenicy Goplana.
  • Przydatna do uprawy na glebach średniej jakości (z uwagi na dobrą odporność na zakwaszenie gleby) i lepszych.
  • Posiada doskonałe zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
  • Odmiana przewódkowa.
  • Rośliny średniej wysokości (ok. 90 cm) o dość dobrej odporności na wyleganie.
  • Norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 400-450 ziaren kiełkujących na 1m² (ca. 180-200 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średnio wczesny
Termin dojrzewania
średnio wczesny
Długość źdźbła
średnie
MTZ
wysoka
Odporność na porastanie
5.0
dobra
Odporność na wyleganie
7.6
dobra
Gęstość ziarna
6.0
dobra
Zawartość białka
8.0
wysoka
Zawartość glutenu
8.0
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
8.4
wysoka
Rdza brunatna
8.3
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
7.9
wysoka
Septorioza liści
7.7
dobra
Septorioza plew
7.4
dobra
Fuzarioza kłosa
7.9
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
8.6
wysoka