Odmiany

Reduta

 Jakość to podstawa!

  • Najnowsza pszenica ozima hodowli DANKO o wysokiej plenności. Szczególnie wysoko plonuje w Polsce północnej oraz zachodniej.
  • Z uwagi na dużą tolerancję na zakwaszenie gleby doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości i w gorszej kulturze. Zalecana do uprawy na glebach klasy od IIIb do IVb.
  • Zarejestrowana w Polsce oraz w badaniach w wielu państwach europejskich.
  • Reduta posiada rewelacyjne parametry jakościowe ziarna, na pograniczu grupy E/A. Charakteryzuje się rekordowo wysoką liczbą opadania i zawartością glutenu (E) oraz bardzo wysoką zawartością białka (A). Posiada również doskonałe parametry wypiekowe ziarna.
  • Pszenica o bardzo dobrej odpornością na choroby, szczególnie wysoką odporność posiada na: pleśń śniegową, DTR, rdzę żółtą, choroby podstawy źdźbła oraz fuzariozę kłosów.
  • Dobrze się sprawdza w monokulturze zbożowej i siewach po kukurydzy.
  • Jest odmianą o średniej wysokości i o bardzo dobrej odporności na wyleganie.
  • Charakteryzuje się średnią wczesnością, w typie pszenicy Comandor i Hondia.
  • Posiada bardzo dobrą zimotrwałość (4,5).
  • Ziarno średniej grubości (MTZ ok. 44-48 g), o dobrym wyrównaniu, bardzo wysokiej gęstości oraz niskim udziale pośladu.
  • Posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia – zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 160-180 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średni
Termin dojrzewania
średni
Długość źdźbła
średnie
MTZ
średnia
Zawartość białka
5.0
wysoka
ilość glutenu mokrego
5.0
wysoka
Odporność na porastanie
5.0
dobra
Odporność na wyleganie
7.8
dobra
Zimotrwałość
4.5
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
7.4
dobra
Rdza brunatna
7.3
dobra
Rdza żółta
8.0
wysoka
Septorioza liści
6.2
średnia
Septorioza plew
7.3
dobra
Fuzarioza kłosa
7.3
dobra
Choroby podstawy źdźbła
8.0
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
7.8
wysoka