Odmiany

Quench

Bezkonkurencyjny plon i rewelacyjna jakość!

  • Jęczmień browarny.
  • Wyśmienita zdrowotność liści (szczególnie odporny na mączniaka prawdziwego).
  • Zalecany we wszystkich regionach uprawy jęczmienia w Polsce.
  • Odmiana krótkosłoma, o wysokiej gęstości łanu i dobrej odporności na wyleganie.
  • Niska zawartość białka i dobra odporność na wyleganie pozwala na intensywną technologię uprawy.
  • Najszerzej uprawiana odmiana jęczmienia browarnego w Europie. Międzynarodowa akceptacja przez słodownie i rolników.
  • W celu zapewnienia wysokich plonów zaleca się możliwie wczesny siew.
  • Norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 300 -350 ziaren kiełkujących na 1m² (ca. 150-170 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średnio późny
Termin dojrzewania
średnio późny
Długość źdźbła
krótkie
MTZ
średnia
Zawartość białka
1.0
niska
Gęstość ziarna
7.0
wysoka
Odporność na wyleganie
8.0
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
8.0
wysoka
Rynchosporioza
7.0
dobra
Plamistość siatkowa
7.0
dobra
Czarna plamistość
7.0
dobra
Rdza jęczmienia
7.0
dobra