Odmiany

Mewa

Mało wymagająca ostka!  dzik

  • Odmiana pszenicy ozimej typu chlebowego – B, oścista, odpowiednia na cele młynarsko-piekarskie.
  • Daje wysokie plony na terenie całego kraju.
  • Cechuje się bardzo dobrą mrozoodpornością (6,0) i dobrą odpornością na większość chorób.
  • Mewa ma duże, dorodne ziarno o bardzo dobrej wymiałowości mąki, dużej zawartości białka i glutenu dobrej jakości.
  • Jest odmianą wcześnie dojrzewającą, przydatną do uprawy na różnych rodzajach gleb, ze wskazaniem na gleby kompleksu pszennego -średniego.
  • Odmiana posiada średnią odporność na porastanie ziarna w kłosach.
  • Zbioru nasion należy dokonać bezpośrednio po uzyskaniu przez odmianę dojrzałości.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 380-450 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 180-220 kg/ha). W przypadku wczesnych siewów oraz intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%. W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
wczesny
Termin dojrzewania
wczesny
Długość źdźbła
średnio długie
MTZ
wysoka
Zawartość białka
6.0
wysoka
Zawartość glutenu
6.0
wysoka
Odporność na wyleganie
6.8
dobra
Odporność na porastanie
4.0
średnia
Zimotrwałość
6.0
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
7.5
dobra
Rdza brunatna
7.4
dobra
Septorioza liści
6.0
średnia
Septorioza plew
7.3
dobra
Choroby podstawy źdźbła
7.7
dobra
Fuzarioza kłosa
8.0
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
7.6
dobra