Odmiany

Katoda

Duża wydajność mąki!

  • Pszenica o bardzo dobrej jakości (grupa A).
  • Katodę charakteryzuje wysoka zawartość białka i glutenu, bardzo duży wskaźnik sedymentacji SDS.
  • Dużym atutem tej odmiany jest duża wydajność mąki o jasnożółtym zabarwieniu.
  • Odmiana o dobrej plenności na terenie całego kraju.
  • Katoda wykazuje dobrą odporność na większość chorób grzybowych.
  • Ziarno Katody jest grube, dobrze wyrównane.
  • Odmiana o średniej wysokości i dobrej odporności na wyleganie.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 400-450 kiełkujących ziaren na 1m2 (ca. 180-200 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średnio późny
Termin dojrzewania
średnio późny
Długość źdźbła
średnie
MTZ
wysoka
Zawartość białka
6.0
dobra
Zawartość glutenu
7.0
wysoka
Gęstość ziarna
6.0
dobra
Odporność na wyleganie
6.8
dobra
Odporność na porastanie
4.0
średnia
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
7.4
dobra
Rdza brunatna
7.4
dobra
Septorioza liści
6.6
średnia
Septorioza plew
7.1
dobra
Choroby podstawy źdźbła
7.7
dobra
Fuzarioza kłosa
7.2
dobra
Brunatna plamistość liści
7.1
dobra
Rdza żółta
7.1
dobra