Odmiany

Kandela

Bardzo dobra jakość piekarnicza!

  • Pszenica jara o bardzo dobrej jakości ziarna (grupa A).
  • Stabilnie plonuje na terenie całej Polski.
  • Posiada dobra odporność na choroby.
  • Jest to odmiana o średnio późnym terminie kłoszenia i średnim terminie dojrzewania.
  • Toleruje lekkie zakwaszenie gleby, może być uprawiana na glebach o nieuregulowanym pH.
  • Pszenica przewódkowa, przydatna do siewów późnojesiennych.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 400-450 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 180-200 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średnio późny
Termin dojrzewania
średni
Długość źdźbła
krótkie
MTZ
średnio wysoka
Zawartość białka
7.0
wysoka
Zawartość glutenu
7.0
wysoka
Gęstość ziarna
6.0
dobra
Odporność na wyleganie
7.3
dobra
Odporność na porastanie
4.0
średnia
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
8.3
wysoka
Rdza brunatna
7.9
wysoka
Septorioza liści
7.1
dobra
Septorioza plew
7.4
dobra
Choroby podstawy źdźbła
7.8
wysoka
Fuzarioza kłosa
7.4
dobra
Rdza żółta
8.7
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
7.4
bardzo dobra