Odmiany

Focus

Rewolucja w browarach!

  • Focus to nowa odmiana jęczmienia browarnego, wysoko i stabilnie plonująca w Polsce (103%) oraz wielu państwach europejskich, od Francji po Rosję.
  • Przydatna również do uprawy na glebach średniej jakości.
  • Jęczmień Focus charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na: ramularię (choroba odporna na większość fungicydów), rdzę jęczmienia, mączniaka prawdziwego oraz rynchosporiozę.
  • Rośliny średnio krótkie, o dobrej sztywności i wysokiej tolerancji na nicienie.
  • Focus wyróżnia się wysoką MTZ ziarna o cienkiej łusce.
  • Posiada „ciężkie” ziarno – bardzo wysoka masa hektolitra, co obniża koszty przechowywania i transportu ziarna.
  • Niespotykana jakość ziarna: bezproblemowa obróbka w słodowni i browarze, najkrótszy czas filtrowania i najniższa zawartość beta-glukanów (95 mg/l), bardzo wysoka klarowność, wysoki poziom ekstraktu.
  • Odmiana zaakceptowana przez firmę Heineken – „zielona lista”.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie wynosi ok. 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 140-180 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średnio wczesny
Termin dojrzewania
średnio wczesny
Długość źdźbła
średnio krótkie
MTZ
wysoka
Odporność na wyleganie
6.1
dobra
Zawartość białka
1.0
niska
Gęstość ziarna
8.0
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
8.5
wysoka
Plamistość siatkowa
7.3
dobra
Rdza jęczmienia
7.6
dobra
Rynchosporioza
8.3
wysoka
Ciemnobrunatna plamistość
7.3
dobra