Odmiany

Ellinor

Sprawdzona jakość browarna!

  • Ellinor to nowa odmiana jęczmienia browarnego charakteryzująca się wysoką i stabilną plennością w wielu państwach europejskich. Bardzo dobrze plonuje w klimacie kontynentalnym z okresowymi niedoborami wody, przy wysokich temperaturach.
  • Doskonale się sprawdza na glebach średniej jakości i lepszych.
  • Posiada bardzo dobrą jakość browarną ziarna potwierdzoną akceptacją przez przemysł browarny w wielu państwach europejskich. Charakteryzuje się dużą ekstraktywnością.
  • Niska zawartość białka.
  • Jęczmień Ellinor wykazuje bardzo dobrą odporność na mączniaka prawdziwego, rynchosporiozę oraz rdzę jęczmienia.
  • Rośliny jęczmienia Ellinor są średnio-krótkiej długości (w typie jęczmienia Propino,) o dobrej odporności na wyleganie.
  • Posiada bardzo dobrą odporność na obłamywanie kłosów.
  • Piękne, grube ziarno o bardzo wysokiej MTZ (ok 50 g), wysokim wyrównaniu i gęstości oraz niskim udziale pośladu.
  • Charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na porastanie ziarna.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi ok. 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 150-170 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średnio wczesny
Termin dojrzewania
średnio wczesny
Długość źdźbła
średnio krótkie
MTZ
wysoka
Odporność na wyleganie
7.5
dobra
Zawartość białka
1.0
niska
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
8.7
wysoka
Plamistość siatkowa
6.8
średnia
Rdza jęczmienia
8.2
wysoka
Rynchosporioza
7.9
wysoka
Ciemnobrunatna plamistość
7.1
dobra