Odmiany

Dańkowskie Amber

 

 Zdrowe i stoi!

  • Odmiana populacyjna żyta ozimego.
  • Bardzo wysoki poziom plonowania na terenie całej  Polski.
  • Rośliny o tradycyjnej długości słomy i o dobrej odporności na wyleganie.
  • Dańkowskie Amber charakteryzuje dobra odporność na choroby, szczególnie na mącznika oraz choroby podstawy źdźbła.
  • Jest odmianą wczesną, sprawdza się na glebach ubogich w wodę.
  • Ziarno dobrej jakości i o dużej wydajności mąki, co sprawia, że jest przydatne na cele młynarsko-piekarskie. Ponadto charakteryzuje je podwyższona zawartość białka.
  • Odmianę wyróżnia również najwyższa zawartość cukrów (68,3%), co czyni ją także przydatną do produkcji spirytusu.
  • Zalecana norma wysiewu w warunkach optymalnych wynosi 280-320 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca. 90-110 kg/ha). Przy terminie opóźnionym zaleca się normę wysiewu zwiększyć o 10%. W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, wysiew należy zmniejszyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
wczesny
Termin dojrzewania
wczesny
Długość źdźbła
tradycyjne
MTZ
średnia
Liczba opadania
5.0
dobra
Zawartość białka
7.0
wysoka
Odporność na wyleganie
5.1
dobra
Odporność na porastanie
5.0
dobra
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
7.9
wysoka
Rdza brunatna
6.9
średnia
Septorioza liści
6.6
średnia
Choroby podstawy źdźbła
8.0
wysoka
Rynchosporioza
7.3
dobra
Rdza źdźbłowa
7.7
dobra
Pleśń śniegowa
7.7
dobra