Odmiany

Brawura

Do mieszanek zbożowych i upraw ekologicznych!   

  • Pszenica jara z grupy jakościowej A, o dużym potencjale plonowania.
  • Zaliczana jest do odmian wczesnych, o średniej długości słomy i bardzo dobrej odporności na wyleganie.
  • Odmiana wykazuje dobrą odporność na większość chorób pszenic (mączniak prawdziwy, rdza brunatna, septoriozy, choroby podstawy źdźbła).
  • Ziarno jest średniej wielkości, dobrze wyrównane, z małą ilością pośladu.
  • Charakteryzuje się również wysoką liczbą opadania oraz średnią zawartością białka.
  • Idealna do mieszanek zbożowych z jęczmieniem i owsem.
  • Polecana również w gospodarstwach ekologicznych (dobrze konkuruje z chwastami).
  • Odmiana ta znosi lekkie zakwaszenie gleby.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 400-450 kiełkujących ziaren na 1m2 (ca. 180-200 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
wczesny
Termin dojrzewania
wczesny
Długość źdźbła
średnie
MTZ
średnia
Zawartość białka
8.0
wysoka
Zawartość glutenu
9.0
wysoka
Gęstość ziarna
8.0
wysoka
Odporność na wyleganie
8.1
wysoka
Odporność na porastanie
6.0
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
7.9
wysoka
Rdza brunatna
7.5
dobra
Septorioza liści
6.8
średnia
Septorioza plew
7.9
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
8.0
wysoka
Fuzarioza kłosa
8.3
wysoka
Rdza żółta
8.0
wysoka