Odmiany

Banderola

 

Kiedy liczy się ziarno, nie słoma!

  • Banderola jest pszenicą chlebową, grupa A/B.
  • Charakteryzuje się nadzwyczajną plennością, zarówno w technologii średnio intensywnej (poziom a1), jak i w technologii intensywnej (poziom a2).
  • Jest odmianą o średnio krótkiej słomie.
  • Charakteryzuje się dobrą odpornością na wyleganie.
  • Dużym atutem pszenicy Banderola jest grube ziarno o bardzo dobrym wyrównaniu oraz niewielkiej ilości pośladu (ziarno w typie pszenicy Bogatka).
  • Pszenica o dobrej odporności na porastanie ziarna w kłosie.
  • Banderola posiada dobrą odporność na choroby grzybowe, szczególnie na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego oraz  rdzę brunatną.
  • Jest to odmiana wczesna o dobrej zdolności krzewienia.
  • Tak jak u wszystkich pszenic któtkosłomych warto chronić kłos i liść flagowy.
  • Odmiana przydatna do późnych siewów.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu wynosi 360-400 ziaren kiełkujących na 1m2 (ca. 180-200 kg/ha). W przypadku wczesnych siewów oraz intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%. W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
wczesny
Termin dojrzewania
wczesny
Długość źdźbła
średnio krótkie
MTZ
wysoka
Zawartość białka
4.0
dobra
Zawartość glutenu
4.0
dobra
Odporność na wyleganie
6.9
dobra
Odporność na porastanie
5.0
dobra
Zimotrwałość
2.5
niska
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
7.7
dobra
Rdza brunatna
7.3
dobra
Septorioza liści
6.5
średnia
Septorioza plew
6.6
średnia
Choroby podstawy źdźbła
8.1
wysoka
Fuzarioza kłosa
7.2
dobra