Odmiany

Asory

Zachwyca plonem i jakością!

  • Nowa pszenica ozima charakteryzująca się bardzo dobrą plennością w Polsce oraz w Niemczech.
  • Odmiana uniwersalna – doskonale się sprawdza w intensywnych oraz średnio intensywnych technologiach uprawy w szerokim zakresie gleb, gdzie uprawia się pszenicę.
  • Doskonale rozwinięty system korzeniowy.
  • Idealnie sprawdza się w latach suchych!
  • Asory posiada bardzo dobre parametry jakościowe ziarna, na pograniczu grupy E/A. Charakteryzuje się rekordowo wysoką liczbą opadania i zawartością glutenu (E) oraz wysoką zawartością białka (A). Posiada również wysokie parametry wypiekowe mąki, m.in. objętość chleba.
  • Jest odmianą o średnio-krótką o dobrej odporności na wyleganie. W warunkach intensywnej technologii uprawy wymaga skrócenia źdźbła.
  • Charakteryzuje się średnią wczesnością, w typie pszenicy Comandor i Hondia.
  • Posiada dobrą zimotrwałość – (4,0).
  • Bardzo dobra zdolność krzewienia -zalecamy niższe normy wysiewu!
  • Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 150-175 kg/ha).

 

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
wczesny
Termin dojrzewania
wczesny
Długość źdźbła
średnio krótkie
MTZ
średnia
Zawartość białka
5.0
wysoka
ilość glutenu mokrego
5.0
wysoka
Odporność na porastanie
5.0
dobra
Odporność na wyleganie
7.8
dobra
Zimotrwałość
4.0
dobra
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
8.2
wysoka
Rdza brunatna
7.3
dobra
Rdza żółta
8.0
wysoka
Septorioza liści
7.7
dobra
Septorioza plew
7.7
dobra
Fuzarioza kłosa
7.9
wysoka
Choroby podstawy źdźbła
7.6
dobra
Choroby podstawy źdźbła
7.9
wysoka