Odmiany

Avalon

 

Zysk dla rolnika, niski koszt dla browaru!

  • Jęczmień browarny. Posiada doskonałe parametry browarne ziarna (niska zawartość białka, niska zawartość B-glukanów, odpowiednia liczbę Kolbacha, niska lepkość brzeczki oraz wysoka kruchość słodu).
  • Duże oszczędności w kosztach słodowania i suszenia słodu.
  • Charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem plonowania, szczególnie w technologii intensywnej. Można zaoszczędzić na nawożeniu azotem.
  • Odmiana kontynentalna, toleruje niekorzystne warunki klimatyczne – okresowe niedobory wody. Zalecany do uprawy we wszystkich regionach w Polsce.
  • Posiada dobrą odporność na choroby, szczególnie na plamistość siatkową.
  • Odmiana o średniej wysokości i o wysokiej gęstości łanu.
  • Niska zawartość białka i dobra odporność na wyleganie pozwala na intensywną technologię uprawy.
  • Norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu, wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 150-170 kg/ha).
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średnio późny
Termin dojrzewania
średnio późny
Długość źdźbła
średnie
MTZ
bardzo wysoka
Odporność na wyleganie
7.6
dobra
Zawartość białka
1.0
niska
Gęstość ziarna
8.0
wysoka
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
6.8
średnia
Plamistość siatkowa
8.0
wysoka
Rdza jęczmienia
7.7
dobra
Rynchosporioza
7.2
dobra
Ciemnobrunatna plamistość
7.3
dobra