Odmiany

Alekto

 

Alekto da więcej!

  • Odmiana półkarłowa.
  • Wyróżnia się wysokim potencjałem plonowania w różnych warunkach glebowo–klimatycznych.
  • Alekto posiada bardzo dobrą odporność na większość chorób grzybowych.
  • Jest obok Grenado jedną z najkrótszych odmian wśród pszenżyt zarejestrowanych w Polsce.
  • Posiada bardzo dobrą odporność na wyleganie, zarówno w fazie dojrzałości mlecznej jak i przed zbiorem.
  • Charakteryzuje się średnio wczesnym terminem kłoszenia i dojrzewania.
  • Jest to odmiana o dobrej zimotrwałości.
  • Atutem tej odmiany jest wysoka zawartość białka, co sprawia, że Alekto jest szczególne przydatne w żywieniu zwierząt.
  • Alekto jest odmianą dobrze się krzewiącą.
  • Zalecana norma wysiewu to 350 – 380 ziaren kiełkujących na 1m2 (ca. 150 – 170 kg/ha).  W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

 

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9o
Termin kłoszenia
średnio wczesny
Termin dojrzewania
średnio wczesny
Długość źdźbła
krótkie
MTZ
średnia
Zawartość białka
8.0
wysoka
Odporność na wyleganie
8.1
wysoka
Odporność na porastanie
5.0
dobra
Zimotrwałość
4.0
dobra
Odporność na choroby
Skala 9o
Mączniak prawdziwy
7.2
dobra
Rdza brunatna
7.4
dobra
Septorioza liści
6.7
średnia
Septorioza plew
6.7
średnia
Choroby podstawy źdźbła
7.8
wysoka
Rynchosporioza
7.8
wysoka
Rdza żółta
9.0
wysoka
Pleśń śniegowa
8.0