Waluta

Najlepsza jakość piekarnicza!

  • Pszenica jakościowa (grupa A).
  • Waluta dobrze i stabilnie plonuje na terenie całego kraju.
  • Odmiana charakteryzuje się dobrą odpornością na choroby szczególnie na  fuzariozę kłosa i choroby podstawy źdźbła.
  • Walutę charakteryzuje wysoka masa 1000 ziaren, bardzo dobre wyrównanie i bardzo duża gęstość ziarna w stanie zsypnym.
  • Dużym atutem pszenicy Waluta jest jakość ziarna. Posiada  wysoką zawartość białka i glutenu oraz dużą wydajność mąki a także bardzo duży wskaźnik sedymentacji SDS.
  • Waluta jest odmianą o średniej wysokości i przeciętnej odporności na wyleganie. W intensywnej technologii produkcji wymaga skracania źdźbła.
  • Dużym atutem pszenicy Waluta jest dobra odporność na porastanie ziarna w kłosie.
  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu, to400-450 kiełkujących nasion na 1m2, tj. 180-200 kg/ha.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9°
Termin kłoszenia: 
średni
Termin dojrzewania: 
średni
Długość źdźbła : 
średnie
MTZ: 
wysoka
Zawartość białka: 
6.0wysoka
Zawartość glutenu: 
7.0wysoka
Gęstość ziarna: 
8.0dobra
Odporność na wyleganie: 
5.9średnia
Odporność na porastanie: 
5.0dobra
Odporność na choroby
Skala 9°
Mączniak prawdziwy: 
7.6dobra
Rdza brunatna: 
6.9średnia
Septorioza liści: 
6.7średnia
Septorioza plew: 
7.3dobra
Choroby podstawy źdźbła: 
7.9wysoka
Fuzarioza kłosa: 
7.5dobra
Rdza żółta: 
8.4wysoka