Firma

Hodowla pszenicy ozimej

Hodowla pszenicy ozimej nastawiona jest głównie na uzyskanie plennych odmian o wysokich parametrach jakościowych ziarna (grupa A, B), dobrej odporności na choroby, głównie na fuzariozę kłosów, rdzę brunatną, septoriozę i mączniaka prawdziwego. Ważnym parametrem branym pod uwagę w procesie hodowli jest również dobra zimotrwałość i uzyskanie odmian o średniej wysokości i dobrej sztywności. Szeroki program hodowli uwzględniający wszystkie kierunki oparty na światowych zasobach genowych dostarcza corocznie nowe, lepsze formy.

Znajdujące się obecnie w krajowym rejestrze odmiany Danko to pszenice jakościowe (E/A) i chlebowe (B). Do pszenic jakościowych zaliczamy najnowszą Hondię oraz Arkadię, wyróżniającą się bardzo dobrą zimotrwałością. Natomiast pszenice chlebowe to bardzo wczesna Smuga, odmiany ościste Ostroga i Mewa, przeznaczona do późnych siewów Banderola, polecana na lżejsze gleby Bogatka a na gleby średnie i dobre Muszelka oraz wysoko plonująca na słabszych glebach Jantarka.